Je bent hier: Home > Nieuws > Slimme beleggingstools - Wat zijn ze en zijn ze te vertrouwen?

Slimme beleggingstools - Wat zijn ze en zijn ze te vertrouwen?

Slimme beleggingstools - Wat zijn ze en zijn ze te vertrouwen?

12 juli 2022 - door Redactie

Heeft jouw broker ook al een slimme assistent? Of heeft de website een chatbot die je om advies kunt vragen?

Digitale slimme tools op basis van big data zijn de toekomst, maar zijn ze ook te vertrouwen en wat kunnen ze ons leren? Aangezien we geen specifieke merken of bedrijven willen noemen, zullen we in dit artikel zeer algemeen blijven. Doe altijd je eigen onderzoek voor je een investering maakt en vraag alleen raad aan erkende beleggingsadviseurs.

Welke slimme tools zijn er zoal?

Sommige brokers hebben een online tool ontwikkeld waarmee je een bepaalde investeringsstrategie kunt uitwerken. De tools zullen je nooit vertellen in welke aandelen je precies moet gaan beleggen, maar wel in welke richting je kunt zoeken. 

De tools kunnen bestaan uit dynamische interactieve grafieken, die voor jou uitmaken hoeveel procent van je vermogen, je in bepaalde asset klassen zou moeten beleggen. Afhankelijk van jouw persoonlijkheid en voorkeuren is dat een gedeelte in aandelen, obligaties, edelmetalen of zelfs vastgoed en andere meer ingewikkelde financiële producten.

Andere slimme tools kunnen je bijvoorbeeld helpen met het kiezen van een geschikte ETF. Wil jij graag beleggen in groeilanden, of liever in de Europese of de Amerikaanse markt? Hoeveel aandelen moet de ETF in zijn portfolio hebben, etc. 

Daarnaast zijn er ook nog websites van brokers die een eigen chatbot hebben. Ook die kan je om advies vragen, maar tot op heden gaat dat advies nog niet zover. Vraag je je af hoe dat komt? Wel, het heeft uiteraard allemaal te maken met aansprakelijkheid. Stel dat een chatbot van broker X je weet te vertellen dat je moet beleggen in aandeel Y. De week later stort de prijs van het aandeel in en ben jij je geld kwijt. Wie moet daar dan voor opdraaien, de chatbot alvast niet, maar de broker misschien wel. Hij is namelijk eigenaar van de chatbot. Aan de andere kant is het aan jou om je eigen onderzoek te doen… Zoals je al merkt leidt dat tot eindeloze discussies…

Dat is de reden waarom de tools nooit zo specifiek zullen zijn. Jij wordt geacht om het onderzoek te voeren en een slimme tool kan je enkel aansturen op basis van de keuzes die jij maakt.

Slimme beleggingstool gebruiken

Hoe gaat dat dan precies in zijn werk? Wel, jij krijgt allerlei vragen waarmee de slimme tools bepalen welk risicoprofiel jij hebt. Op basis van big data en soms ook artificiële intelligentie, zal de tool jou een aanbeveling maken.

Hoewel er effectief betrouwbare tools op de markt zijn, wil dat niet zeggen dat ze jou aan enorme winsten zullen helpen. De tool is niet in staat om de markt beter te voorspellen dan jou als persoon. Het enige wat de tool kan doen, is aangeven hoe andere mensen met een gelijkaardig profiel zouden beleggen.

Daarom kan je een slimme tool zeker eens uitproberen, maar ik zou er nooit blindelings op vertrouwen. Doe altijd zelf onderzoek en vergaar voldoende kennis voor je eraan begint.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl