Je bent hier: Home > Nieuws > Tether blijft op mysterieuze wijze verder groeien

Tether blijft op mysterieuze wijze verder groeien

Tether blijft op mysterieuze wijze verder groeien

20 juni 2023 - door Redactie

Tether (USDT), een populaire stablecoin die de dollar nabootst, blijft verder groeien in de huidige cryptowinter. Waarnemers vinden dit erg opmerkelijk.

Tether is een stablecoin waar heel wat controverse rond bestaat. Dat heeft de uitgever van USDT te danken aan zijn eigen beleid. In het verleden werd bijvoorbeeld gelogen over hoe de USDT tokens juist gedekt waren. Door de vele kritiek probeert Tether transparanter te zijn en werd het risico afgebouwd. Tegenwoordig wordt het grootste deel van de dollars die Tether opgehaald heeft belegd in Amerikaans staatspapier. Door de stijgende rente en de miljarden die hierin belegd zijn, is Tether flink winstgevend geworden.

Waarnemers stippen echter aan dat het onlogisch is dat Tether verder blijft groeien, terwijl de cryptomarkt onder druk staat. Er zijn momenteel zo'n 83 miljard USDT tokens in omloop, ongeveer evenveel als tijdens lente van 2022, hoewel er ondertussen diverse crypto partijen overkop zijn gegaan. Het volume op de exchanges ligt ook fors lager door de slechte omstandigheden op de cryptomarkt. Dat zien we trouwens goed tot uiting komen bij een andere stablecoin, die door Circle wordt uitgegeven en op meer transparante wijze geleid wordt. Bij deze USDC stablecoin is het aantal USDC tokens in omloop fors gedaald. In de zomer van 2022 waren er meer dan 55 miljard USDC tokens in omloop, momenteel zijn er nog slechts zo'n 28,5 miljard USDC tokens op de markt.

In deze grafiek is duidelijk te zien dat de market cap van USDT en USDC de laatste maanden een andere beweging maakt: 

usdt-usdc.webp

Bron: CoinMarketCap

Circle kreeg wel een klap te verwerken omdat ze zo'n 3,3 miljard dollar bij het ter ziele gegane Silicon Valley Bank hadden staan. Op dat moment daalde het vertrouwen in USDC en maakten sommige traders de overstap naar USDT. Toen later bleek dat klanten geen geld zouden verliezen, keerde het vertrouwen in de USDC stablecoin op het eerste zicht weer terug. Het zou kunnen dat dit debacle toch nog meespeelt in de daling van het aantal USDC's in omloop.

Banking the unbanked

Tether zegt zelf dat de groei voornamelijk te danken is door de grote vraag naar USDT vanuit ontwikkelingslanden. Vaak hebben inwoners daar geen toegang tot de Amerikaanse dollar en wordt USDT daar als een alternatief gezien om uit de eigen munt te vluchten, die vaak onderhevig is aan veel inflatie. Verder hebben heel wat mensen in deze landen geen bankrekening en zouden ze daarom apps gebruiken die met USDT werken. Een voorbeeld daarvan is de Strike app, die gebruikt wordt om vanuit het buitenland geld te sturen naar familie in dergelijke ontwikkelingslanden.

Ongedekt USDT geprint?

Volgens veel waarnemers verklaart deze uitleg de groei in het aantal USDT niet volledig. Ze vrezen dat Tether op ongedekte wijze zelf USDT aan het bijdrukken is. Tether geeft dan nieuwe USDT tokens uit, zonder dat daarvoor echte dollars in de kluizen bewaard worden. Deze tokens worden vervolgens gebruikt om de koersen van cryptomunten op te pompen. Onderzoekers hebben echter nog geen tastbare bewijzen om deze claims te ondersteunen.

Als Tether echt de boel aan het belazeren is, dan zouden de crypto koersen fors onder druk kunnen komen te staan. Anderzijds zou bitcoin zijn rol als veilige haven dan kunnen vervullen. Iedereen die uit USDT wil wegvluchten zou dan voor bitcoin kiezen omdat hier simpelweg geen tegenpartij risico aan plakt. Je moet dan ook geen emittent als Tether vertrouwen wanneer je in bitcoin stapt. 

Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl