Je bent hier: Home > Nieuws > Grote Wall Street jongens willen eigen bitcoin ETF lanceren

Grote Wall Street jongens willen eigen bitcoin ETF lanceren

Grote Wall Street jongens willen eigen bitcoin ETF lanceren

21 juni 2023 - door Redactie

Zowel BlackRock, WisdomTree als Invesco hebben bij de SEC een filing ingediend om een bitcoin ETF te mogen lanceren.

Open oorlog

De regulatoren in de VS voeren al een tijdje een open oorlog met de cryptocurrency sector. Meest recente wapenfeiten zijn rechtszaken tegen de grootste exchange Binance en topman CZ, terwijl ook het beursgenoteerde Coinbase aangevallen wordt. Eerder schikte ook Kraken al met de SEC over zijn staking diensten.

Meestal gaat het over het aanbieden van ongeregistreerde effecten, waar dus de meeste altcoins wel onder blijken te vallen. Alleen bitcoin blijkt echt veilig te zijn tegen aanvallen van de regulatoren, omdat dit eerder als een grondstof beschouwd wordt. Dat komt onder andere omdat er geen pre-mine was, waarbij het team rond een cryptomunt bij aanvang al beloond wordt met een massa coins.

Waarnemers spreken over een 'Operation Choke Point 2.0', waarbij de regulatoren stilaan de crypto sector proberen dood te knijpen. Volgens hen gaat over een gecoördineerde aanval, die heel wat partijen uit de weg moet ruimen. Op deze manier wordt er dan plaats gemaakt voor nieuwe initiatieven van gevestigde financiële partijen. Zo ging gisteren bijvoorbeeld de EDX exchange live, dit is het crypto platform van ronkende namen als Charles Schwab, Fidelity Digital Assets, Sequoia Capital en Citadel Securities. "We zijn vastbesloten om het beste van traditionele financiën naar de cryptocurrency-markten te brengen, met een infrastructuur die is gebouwd door experten en die aansluit op wat institutionele investeerders zoeken", klinkt het. EDX verhandelt alleen bitcoin, ethereum, litecoin en bitcoin cash. Stuk voor stuk cryptomunten die de SEC nog niet aangevallen heeft als ongeregistreerde effecten, alhoewel je in het geval van Ethereum daar toch wel wat vragen over kan hebben.

Spot ETF's

In het verleden probeerden al verschillende partijen een bitcoin spot ETF te lanceren, maar dit werd steeds door de SEC geweigerd. Bij een spot ETF wordt er in 'echte' bitcoin belegd en koopt het fonds dus bitcoin aan. De huidige goedgekeurde bitcoin ETF's in de VS zijn gebaseerd op de futurecontracten, waardoor er geen echte bitcoin in de fondsen zit.

Het Blackrock iShares Bitcoin Trust zal investeren in bitcoin, die bewaard wordt door Coinbase Custody. Blackrock heeft in het verleden al 576 ETF's voorgelegd aan de SEC, waarvan er slechts 1 werd afgekeurd. Blackrock is de grootste asset mananger ter wereld en het is dus uitkijken wat het verdict van de SEC zal zijn.

Vrij snel na de Blackrock filing volgde ook een aanvraag van WisdomTree, dat het WisdomTree Bitcoin Trust wil lanceren. In 2021 en 2022 heeft WisdomTree ook al een poging ondernomen, toen nog zonder succes. Ook de reus Invesco doet nu een nieuwe poging. In 2021 stelden zij de Invesco Galaxy Bitcoin ETF voor aan de SEC. 

Met de spot ETF's wil de financiële industrie gewone beleggers toegang geven tot het beleggen in bitcoin, via de reguliere broker die ze ook gebruiken om aandelen te kopen. "Het gebrek aan bitcoin spot ETF stelt Amerikaanse beleggers bloot aan meer risico, omdat zij alternatieve manieren moeten zoeken om in bitcoin te beleggen", klinkt het in de Invesco filing. Ze verwijzen daarbij naar mensen die hun inleg kwijtspeelden bij FTX, Celsius, Voyager en BlockFi. "Een goedkeuring van een spot ETF is een overwinning voor de bescherming van Amerikaanse beleggers", besluit Invesco.

Lees meer over bitcoin kopen met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.


Finst lanceert staking met hoge beloningen

06 december 2023

De snelgroeiende crypto exchange Finst lanceert vandaag zijn staking dienst en komt met hogere rewards dan de concurrentie.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl