Je bent hier: Home > Nieuws > Winklevoss broers klagen Silbert en DCG aan

Winklevoss broers klagen Silbert en DCG aan

Winklevoss broers klagen Silbert en DCG aan

09 juli 2023 - door Redactie

De Winklevoss broers, de eigenaars van de Gemini exchange, slepen het crypto conglomeraat Digital Currency Group (DCG) en zijn topman Barry Silbert voor de rechter.

Digital Currency Group is de moeder boven verschillende crypto bedrijven zoals fondsenverkoper Grayscale, nieuwswebsite CoinDesk of de lender Genesis. Vooral bij deze laatste zijn er grote problemen ontstaan, doordat Genesis teveel geld had uitgeleend aan partijen die omgevallen zijn.

Gemini deed voor zijn staking dienst 'Gemini Earn' een beroep op Genesis. De klanten van Gemini die hun cryptomunten wilden 'vast zetten' kregen hiervoor in ruil een mooie rente. Deze cryptomunten werden dan naar Genesis gestuurd, die het op zijn beurt ging uitlenen aan andere partijen. Er werden grote bedragen uitgeleend aan ondermeer Three Arrows Capital (3AC), dat volledig onderuit ging door de implosie van de UST stablecoin en Terra Luna. Hoe dat allemaal juist gebeurde wordt uitgelegd in het artikel 'Een diepe duik in het Genesis en DCG fiasco'.

Bankroet

De ondergang van 3AC maakte Genesis eigenlijk meteen bankroet. Maar moedergroep DCG kwam op de proppen met een zogenaamde 'promissory note', een belofte om 1,2 miljard dollar vers geld te investeren in Genesis. Hiermee werd het gat in de balans van Genesis gedicht en leek er ogenschijnlijk geen vuiltje aan de lucht, tot bleek dat DCG zijn belofte niet kon nakomen.

Geld vast

Het platform van Genesis ging kort na de ondergang van FTX ook op slot, omdat er paniek was uitgebroken onder de klanten. Iedereen wilde snel zijn cryptomunten opvragen, maar deze waren uiteraard verdwenen doordat partijen als 3AC overkop gingen en hun leningen dus nooit meer konden terug betalen. En zo bleek dat er 766 miljoen dollar aan digitale munten van Gemini klanten vast zat op het platform. Ook Bitvavo had crypto's van klanten uitgeleend aan Genesis voor zo'n 280 miljoen euro. Bitvavo nam deze risico's over van de klanten en heeft op deze manier iedereen schadeloos gesteld. De exchange moet nu wel proberen zoveel mogelijk te recupereren van Genesis en DCG.

Fraude

In hun aanklacht stellen de Winklevoss broers nu dat Barry Silbert en DCG met de 'promissory note' een frauduleuze manier gevonden hadden om Genesis overeind te houden. Hierdoor leek het alsof Genesis geen problemen had en bleven eindgebruikers hun digitale munten vastzetten in de staking producten van Gemeni en Bitvavo.

DCG zelf blijft volhouden dat ze niets fout gedaan hebben. "Het bemiddelingsproces met de schuldeisers nadert het einde en we verwachten dit binnenkort tot een goed einde te brengen", klinkt het.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl