Je bent hier: Home > Nieuws > Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

13 september 2023 - door Redactie

De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.

De ETF krijgt als naam 'The Franklin Bitcoin ETF' en zou verhandeld worden op Cboe BZX Exchange. Opnieuw is Coinbase aangesteld als 'surveillance-sharing partner' en bewaarpartij. Omdat de bitcoin markt ongereguleerd is wil de SEC nauw toezicht houden en dat kan alleen maar als een exchange zoals Coinbase bereid is om volledige transparantie te geven in alle transacties die ze verwerkt.

Het gaat om de zoveelste aanvraag voor een spot bitcoin ETF, waarbij de vermogensbeheerder effectief bitcoin zal aankopen en bewaren. Dit in tegenstelling tot de huidige bitcoin ETF's, die gebaseerd zijn op futures. Zij bezitten dus geen echte bitcoin en werken alleen met virtuele contracten.

De vele aanvragen van gevestigde partijen op Wall Street zetten de SEC onder druk om een goedkeuring te geven. De argumenten die de SEC gebruikte om de spot ETF's tegen te houden worden ondertussen ook onderuit gehaald in de rechtbank. Zo verloor de SEC onlangs een rechtszaak die door Grayscale Investments was aangespannen. Zij hebben een aanvraag lopen om hun gesloten bitcoin fonds GBTC om te vormen naar een ETF. De rechtbank oordeelde dat de afwijzing van de SEC op willekeur gebeurde.

Coinbase als winnaar

De 'surveillance-sharing agreements' zijn nodig om het grootste bezwaar van de SEC te counteren. In tegenstelling tot gereguleerde aandelenbeurzen vindt de bitcoin handel namelijk plaats op ongereguleerde handelsplatformen zoals Coinbase. Door hier alle informatie over transacties vrij te geven kan de SEC wel degelijk toezicht houden.

Als de spot bitcoin ETF's effectief goedgekeurd worden, dan komt vooral Coinbase als grootste winnaar uit de bus. Deze exchange wordt namelijk genoemd als 'surveillance-sharing partner' in de aanvragen van Fidelity, VanEck, Ark Invest, Valkyrie, Invesco en nu ook bij Franklin Templeton.

Drempel

ETF's worden gewoon als aandelen op de beurs verhandeld, wat een drempel wegneemt voor veel beleggers om in bitcoin te investeren. Zij maken nu bijvoorbeeld liever geen account aan bij een crypto exchange en werken liever met de gekende account bij hun broker.

Een goedkeuring van de spot ETF's kan dus voor een toevloed aan nieuwe beleggers zorgen. De vermogensbeheerders gaan hun nieuwe ETF's uiteraard ook promoten bij hun cliënteel, wat de bitcoin koers zou moeten ondersteunen.

Wie zelf een positie wil innemen, kan in Nederland bitcoin kopen met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.


Finst lanceert staking met hoge beloningen

06 december 2023

De snelgroeiende crypto exchange Finst lanceert vandaag zijn staking dienst en komt met hogere rewards dan de concurrentie.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl