Je bent hier: Home > Nieuws > Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

13 september 2023 - door Redactie

De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.

De ETF krijgt als naam 'The Franklin Bitcoin ETF' en zou verhandeld worden op Cboe BZX Exchange. Opnieuw is Coinbase aangesteld als 'surveillance-sharing partner' en bewaarpartij. Omdat de bitcoin markt ongereguleerd is wil de SEC nauw toezicht houden en dat kan alleen maar als een exchange zoals Coinbase bereid is om volledige transparantie te geven in alle transacties die ze verwerkt.

Het gaat om de zoveelste aanvraag voor een spot bitcoin ETF, waarbij de vermogensbeheerder effectief bitcoin zal aankopen en bewaren. Dit in tegenstelling tot de huidige bitcoin ETF's, die gebaseerd zijn op futures. Zij bezitten dus geen echte bitcoin en werken alleen met virtuele contracten.

De vele aanvragen van gevestigde partijen op Wall Street zetten de SEC onder druk om een goedkeuring te geven. De argumenten die de SEC gebruikte om de spot ETF's tegen te houden worden ondertussen ook onderuit gehaald in de rechtbank. Zo verloor de SEC onlangs een rechtszaak die door Grayscale Investments was aangespannen. Zij hebben een aanvraag lopen om hun gesloten bitcoin fonds GBTC om te vormen naar een ETF. De rechtbank oordeelde dat de afwijzing van de SEC op willekeur gebeurde.

Coinbase als winnaar

De 'surveillance-sharing agreements' zijn nodig om het grootste bezwaar van de SEC te counteren. In tegenstelling tot gereguleerde aandelenbeurzen vindt de bitcoin handel namelijk plaats op ongereguleerde handelsplatformen zoals Coinbase. Door hier alle informatie over transacties vrij te geven kan de SEC wel degelijk toezicht houden.

Als de spot bitcoin ETF's effectief goedgekeurd worden, dan komt vooral Coinbase als grootste winnaar uit de bus. Deze exchange wordt namelijk genoemd als 'surveillance-sharing partner' in de aanvragen van Fidelity, VanEck, Ark Invest, Valkyrie, Invesco en nu ook bij Franklin Templeton.

Drempel

ETF's worden gewoon als aandelen op de beurs verhandeld, wat een drempel wegneemt voor veel beleggers om in bitcoin te investeren. Zij maken nu bijvoorbeeld liever geen account aan bij een crypto exchange en werken liever met de gekende account bij hun broker.

Een goedkeuring van de spot ETF's kan dus voor een toevloed aan nieuwe beleggers zorgen. De vermogensbeheerders gaan hun nieuwe ETF's uiteraard ook promoten bij hun cliënteel, wat de bitcoin koers zou moeten ondersteunen.

Wie zelf een positie wil innemen, kan in Nederland bitcoin kopen met iDEAL.


Laatste artikels over Cryptocurrency


Gemini trekt zich terug uit Nederland

28 september 2023

Het Amerikaanse Gemini, de crypto exchange van de bekende Winklevoss twins, zet zijn diensten stop aan Nederlandse klanten.
Lees meer


Finst implementeert crypto opnames

19 september 2023

Het jonge crypto platform Finst maakt nu ook het opnemen van cryptovaluta mogelijk. Binnen enkele weken worden er ook veel cryptomunten toegevoegd.
Lees meer


Gemiddelde waarde crypto portefeuille bedraagt 2.654 euro

06 september 2023

De derde editie van de Cryptovaluta Monitor leert ons weer meer over hoe Nederlandse beleggers met crypto om gaan.
Lees meer


Goed en slecht nieuws voor de spot bitcoin ETF's

31 augustus 2023

Goed nieuws over de potentiële goedkeuring van een spot bitcoin ETF wordt vandaag alweer teniet gedaan door extra vertragingen.
Lees meer


Coinmerce zes keer zo groot door overstap Binance klanten

17 augustus 2023

Het Nederlandse cryptoplatform maakt een kwantumsprong door de klanten van Binance over te nemen.
Lees meer


15 procent Nederlanders bezit cryptocurrency

11 augustus 2023

In 2018 waren er nog maar 400.000 Nederlandse cryptocurrency beleggers en in 2023 is dat aantal al aangedikt naar 2,1 miljoen mensen.
Lees meer


PayPal lanceert eigen stablecoin

08 augustus 2023

Het betaalbedrijf Paypal lanceert met PYUSD een eigen dollar stablecoin, die beheerd zal worden door Paxos.
Lees meer


Beurshuis TD Cowen is bullish voor bitcoin

29 juli 2023

In een rapport is TD Cowen erg positief over bitcoin en worden zelfs de bitcoin aankopen van MicroStrategy bejubeld.
Lees meer



geld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl