16 oktober 2023 - door Redactie
Cryptocurrencies hebben een onmiskenbare plaats verworven in de Nederlandse financiële wereld, en het recente onderzoek van Multiscope bevestigt deze trend.
Met opvallende resultaten toont het onderzoek aan dat het aantal Nederlandse cryptobezitters onveranderd blijft, ondanks de fors dalende koersen in de recente crypto winter. Ook Bitcoin blijft onverminderd populair.
De meest opvallende bevinding uit het onderzoek is dat het aantal cryptobezitters in Nederland in 2023 niet is afgenomen. De koersen van de cryptomunten kwamen sterk onder druk te staan in de voorbije periode, maar toch hebben mensen zich hier niet door laten afschrikken.
Multiscope stelde vragen aan zo'n 4.100 mensen van 18 jaar en ouder en stelde op deze manier een representatieve steekproef samen. Een indrukwekkende 14% van de respondenten, wat overeenkomt met maar liefst 2 miljoen Nederlanders, bezit nu één of meerdere cryptocurrencies. Een belangrijke verklaring is dat crypto kopen via iDEAL op een gebruiksvriendelijke manier mogelijk is op Nederlandse websites, die geregistreerd staan bij de DNB. Dat zorgt voor vertrouwen onder de Nederlandse crypto investeerders
Binnen de cryptogemeenschap blijft Bitcoin de onbetwiste leider. Bijna één op de tien Nederlanders (8%) bezit Bitcoin, en hoewel het aantal bezitters licht is gedaald van 1,25 miljoen in 2022 naar 1,23 miljoen in 2023, blijft Bitcoin dominant in de Nederlandse cryptowereld. Dit onderstreept het vermogen van Bitcoin om als digitale opslag van waarde te fungeren en het vertrouwen te behouden, zelfs in een dalende markt.
Terwijl Bitcoin zijn positie behoudt, volgen enkele andere cryptocurrencies op gepaste afstand. Ethereum, met 6% bezit, is de op een na meest populaire munt in Nederland. Cardano (4%), Ripple (3%), en Dogecoin (2%) completeren de top vijf van cryptocurrencies die in de portefeuilles van Nederlandse investeerders te vinden zijn. Deze munten hebben hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen, wat beleggers de mogelijkheid geeft om diversificatie aan te brengen binnen hun crypto-portefeuilles.
Het onderzoek onthult ook dat Bitvavo zich onderscheidt als het best gewaardeerde cryptoplatform onder Nederlandse cryptohandelaren. Met een gemiddelde beoordeling van 7,9 is Bitvavo een favoriet geworden binnen de Nederlandse cryptogemeenschap. Het marktaandeel van Bitvavo is indrukwekkend, met 49%, gevolgd door Binance en Coinbase, beide met een aandeel van 14%.
Niettemin is het opvallend dat Binance, hoewel historisch gezien een dominante speler, aanzienlijk marktaandeel heeft verloren door het recente vertrek uit Nederland en de bezorgdheid over negatieve publiciteit. Binance zag zijn marktaandeel in 2022 dalen van 27% naar 14%. In 2023 moest Binance onder regelgevende druk de Nederlandse markt verlaten, waarbij de klanten naar het kleinere Coinmerce werden gestuurd. Coinmerce communiceerde eerder dat ze nu zes keer zoveel klanten tellen.
22 november 2023
Binance hoest 4,3 miljard dollar en topman CZ moet aftreden als CEO. Door het akkoord kan Binance zich toeleggen op groei buiten de VS.
19 november 2023
De Nederlandse crypto exchange Bitvavo heeft in Oostenrijk een goedkeuring als Virtual Asset Service Provider in de wacht gesleept.
18 oktober 2023
De Nederlandse cryptocurrency broker Finst voegt 54 nieuwe coins toe en biedt nu meer dan 100 cryptomunten aan.
17 oktober 2023
Bitvavo geeft de gebruiker meer controle over de manier waarop zijn assets worden ingezet.
05 oktober 2023
BCM, de opvolger van Bitcoin Meester, wordt overgenomen door de Amerikaanse exchange Kraken.
28 september 2023
Het Amerikaanse Gemini, de crypto exchange van de bekende Winklevoss twins, zet zijn diensten stop aan Nederlandse klanten.
19 september 2023
Het jonge crypto platform Finst maakt nu ook het opnemen van cryptovaluta mogelijk. Binnen enkele weken worden er ook veel cryptomunten toegevoegd.
13 september 2023
De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.