Je bent hier: Home > Nieuws > 2 miljoen cryptobezitters in Nederland

2 miljoen cryptobezitters in Nederland

2 miljoen cryptobezitters in Nederland

16 oktober 2023 - door Redactie

Cryptocurrencies hebben een onmiskenbare plaats verworven in de Nederlandse financiële wereld, en het recente onderzoek van Multiscope bevestigt deze trend. 

Met opvallende resultaten toont het onderzoek aan dat het aantal Nederlandse cryptobezitters onveranderd blijft, ondanks de fors dalende koersen in de recente crypto winter. Ook Bitcoin blijft onverminderd populair.

2 miljoen cryptobezitters

De meest opvallende bevinding uit het onderzoek is dat het aantal cryptobezitters in Nederland in 2023 niet is afgenomen. De koersen van de cryptomunten kwamen sterk onder druk te staan in de voorbije periode, maar toch hebben mensen zich hier niet door laten afschrikken.

Multiscope stelde vragen aan zo'n 4.100 mensen van 18 jaar en ouder en stelde op deze manier een representatieve steekproef samen. Een indrukwekkende 14% van de respondenten, wat overeenkomt met maar liefst 2 miljoen Nederlanders, bezit nu één of meerdere cryptocurrencies. Een belangrijke verklaring is dat crypto kopen via iDEAL op een gebruiksvriendelijke manier mogelijk is op Nederlandse websites, die geregistreerd staan bij de DNB. Dat zorgt voor vertrouwen onder de Nederlandse crypto investeerders

Bitcoin's onbetwiste leiderschap

Binnen de cryptogemeenschap blijft Bitcoin de onbetwiste leider. Bijna één op de tien Nederlanders (8%) bezit Bitcoin, en hoewel het aantal bezitters licht is gedaald van 1,25 miljoen in 2022 naar 1,23 miljoen in 2023, blijft Bitcoin dominant in de Nederlandse cryptowereld. Dit onderstreept het vermogen van Bitcoin om als digitale opslag van waarde te fungeren en het vertrouwen te behouden, zelfs in een dalende markt.

Bitcoin koers in euro

Top 5 cryptomunten in Nederland

Terwijl Bitcoin zijn positie behoudt, volgen enkele andere cryptocurrencies op gepaste afstand. Ethereum, met 6% bezit, is de op een na meest populaire munt in Nederland. Cardano (4%), Ripple (3%), en Dogecoin (2%) completeren de top vijf van cryptocurrencies die in de portefeuilles van Nederlandse investeerders te vinden zijn. Deze munten hebben hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen, wat beleggers de mogelijkheid geeft om diversificatie aan te brengen binnen hun crypto-portefeuilles.

Bitvavo: het best gewaardeerde cryptoplatform in Nederland

Het onderzoek onthult ook dat Bitvavo zich onderscheidt als het best gewaardeerde cryptoplatform onder Nederlandse cryptohandelaren. Met een gemiddelde beoordeling van 7,9 is Bitvavo een favoriet geworden binnen de Nederlandse cryptogemeenschap. Het marktaandeel van Bitvavo is indrukwekkend, met 49%, gevolgd door Binance en Coinbase, beide met een aandeel van 14%.

Niettemin is het opvallend dat Binance, hoewel historisch gezien een dominante speler, aanzienlijk marktaandeel heeft verloren door het recente vertrek uit Nederland en de bezorgdheid over negatieve publiciteit. Binance zag zijn marktaandeel in 2022 dalen van 27% naar 14%. In 2023 moest Binance onder regelgevende druk de Nederlandse markt verlaten, waarbij de klanten naar het kleinere Coinmerce werden gestuurd. Coinmerce communiceerde eerder dat ze nu zes keer zoveel klanten tellen.


Laatste artikels over Cryptocurrency


Binance treft schikking met Amerikaanse justitie

22 november 2023

Binance hoest 4,3 miljard dollar en topman CZ moet aftreden als CEO. Door het akkoord kan Binance zich toeleggen op groei buiten de VS.


Bitvavo zet Europese expansie verder

19 november 2023

De Nederlandse crypto exchange Bitvavo heeft in Oostenrijk een goedkeuring als Virtual Asset Service Provider in de wacht gesleept.


Finst voegt 54 nieuwe coins toe

18 oktober 2023

De Nederlandse cryptocurrency broker Finst voegt 54 nieuwe coins toe en biedt nu meer dan 100 cryptomunten aan.


Bitvavo past staking service aan

17 oktober 2023

Bitvavo geeft de gebruiker meer controle over de manier waarop zijn assets worden ingezet.


Amerikaanse exchange Kraken neemt BCM over

05 oktober 2023

BCM, de opvolger van Bitcoin Meester, wordt overgenomen door de Amerikaanse exchange Kraken.


Gemini trekt zich terug uit Nederland

28 september 2023

Het Amerikaanse Gemini, de crypto exchange van de bekende Winklevoss twins, zet zijn diensten stop aan Nederlandse klanten.


Finst implementeert crypto opnames

19 september 2023

Het jonge crypto platform Finst maakt nu ook het opnemen van cryptovaluta mogelijk. Binnen enkele weken worden er ook veel cryptomunten toegevoegd.


Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

13 september 2023

De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.geld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl