Je bent hier: Home > Nieuws > 2 miljoen cryptobezitters in Nederland

2 miljoen cryptobezitters in Nederland

2 miljoen cryptobezitters in Nederland

16 oktober 2023 - door Redactie

Cryptocurrencies hebben een onmiskenbare plaats verworven in de Nederlandse financiële wereld, en het recente onderzoek van Multiscope bevestigt deze trend. 

Met opvallende resultaten toont het onderzoek aan dat het aantal Nederlandse cryptobezitters onveranderd blijft, ondanks de fors dalende koersen in de recente crypto winter. Ook Bitcoin blijft onverminderd populair.

2 miljoen cryptobezitters

De meest opvallende bevinding uit het onderzoek is dat het aantal cryptobezitters in Nederland in 2023 niet is afgenomen. De koersen van de cryptomunten kwamen sterk onder druk te staan in de voorbije periode, maar toch hebben mensen zich hier niet door laten afschrikken.

Multiscope stelde vragen aan zo'n 4.100 mensen van 18 jaar en ouder en stelde op deze manier een representatieve steekproef samen. Een indrukwekkende 14% van de respondenten, wat overeenkomt met maar liefst 2 miljoen Nederlanders, bezit nu één of meerdere cryptocurrencies. Een belangrijke verklaring is dat crypto kopen via iDEAL op een gebruiksvriendelijke manier mogelijk is op Nederlandse websites, die geregistreerd staan bij de DNB. Dat zorgt voor vertrouwen onder de Nederlandse crypto investeerders

Bitcoin's onbetwiste leiderschap

Binnen de cryptogemeenschap blijft Bitcoin de onbetwiste leider. Bijna één op de tien Nederlanders (8%) bezit Bitcoin, en hoewel het aantal bezitters licht is gedaald van 1,25 miljoen in 2022 naar 1,23 miljoen in 2023, blijft Bitcoin dominant in de Nederlandse cryptowereld. Dit onderstreept het vermogen van Bitcoin om als digitale opslag van waarde te fungeren en het vertrouwen te behouden, zelfs in een dalende markt.

Bitcoin koers in euro

Top 5 cryptomunten in Nederland

Terwijl Bitcoin zijn positie behoudt, volgen enkele andere cryptocurrencies op gepaste afstand. Ethereum, met 6% bezit, is de op een na meest populaire munt in Nederland. Cardano (4%), Ripple (3%), en Dogecoin (2%) completeren de top vijf van cryptocurrencies die in de portefeuilles van Nederlandse investeerders te vinden zijn. Deze munten hebben hun eigen unieke eigenschappen en toepassingen, wat beleggers de mogelijkheid geeft om diversificatie aan te brengen binnen hun crypto-portefeuilles.

Bitvavo: het best gewaardeerde cryptoplatform in Nederland

Het onderzoek onthult ook dat Bitvavo zich onderscheidt als het best gewaardeerde cryptoplatform onder Nederlandse cryptohandelaren. Met een gemiddelde beoordeling van 7,9 is Bitvavo een favoriet geworden binnen de Nederlandse cryptogemeenschap. Het marktaandeel van Bitvavo is indrukwekkend, met 49%, gevolgd door Binance en Coinbase, beide met een aandeel van 14%.

Niettemin is het opvallend dat Binance, hoewel historisch gezien een dominante speler, aanzienlijk marktaandeel heeft verloren door het recente vertrek uit Nederland en de bezorgdheid over negatieve publiciteit. Binance zag zijn marktaandeel in 2022 dalen van 27% naar 14%. In 2023 moest Binance onder regelgevende druk de Nederlandse markt verlaten, waarbij de klanten naar het kleinere Coinmerce werden gestuurd. Coinmerce communiceerde eerder dat ze nu zes keer zoveel klanten tellen.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.


Finst lanceert staking met hoge beloningen

06 december 2023

De snelgroeiende crypto exchange Finst lanceert vandaag zijn staking dienst en komt met hogere rewards dan de concurrentie.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl