Je bent hier: Home > Nieuws > Bitvavo past staking service aan

Bitvavo past staking service aan

Bitvavo past staking service aan

17 oktober 2023 - door Redactie

Bitvavo geeft de gebruiker meer controle over de manier waarop zijn assets worden ingezet.

Bij staking worden cryptomunten vastgezet tegen een vergoeding. In de bullrun van 2019 en 2020 werd dit door veel mensen bekeken als een alternatief voor sparen, omdat er erg aantrekkelijke returns aangeboden worden. Platformen afficheerden rente percentages tot wel 20% maar zwegen over de grote risico's. En zo liep het dan ook helemaal fout. Bekende platformen als Celsius, Voyager of Genesis kwamen in de problemen en moesten de opnames van geld stopzetten, waardoor veel klanten nu nog steeds wachten om een deel van hun inleg terug te krijgen.

Ook Bitvavo deed mee met de hype en bood staking aan op crypto tokens zoals ADA, maar evengoed op bitcoin. In het eerste geval ging het over het zogenaamde 'on chain staking', waarbij tokens op een node worden vastgezet, waarna deze node transacties aan de blockchain mag toevoegen. In ruil voor dat werk ontvangt de node nieuwe tokens en wordt er dus een return gerealiseerd. In het tweede geval ging het over 'off-chain staking' oftewel lending. Hierbij wordt simpelweg bitcoin uitgeleend aan een derde partij, die hierover een rente moet betalen. Maar wanneer deze derde partij omvalt, blijft er voor de ontlener ook niets over.

Bitvavo heeft zelf zijn billen verbrand aan het Genesis en DCG fiasco, omdat Bitvavo op deze partij beroep deed voor de lending diensten. Zo'n 280 miljoen euro aan cryptomunten van klanten werden uitgeleend aan Genesis, die dat bedrag door de crypto winter niet meer kon terugbetalen. Bitvavo heeft de klanten schadeloos gesteld en moet nu zelf zien wat er nog te recupereren valt bij Genesis en DCG, maar bij veel klanten zijn de ogen ondertussen wel open gegaan. Staking en lending is risicovol en je houdt je inleg dan ook best beperkt.

Klant krijgt voortaan de keuze

Bitvavo geeft klanten voortaan de keuze welke vorm van rewards ze willen activeren. Er is nu meer duidelijkheid voor klanten want ze kunnen namelijk kiezen om 'Staking' of 'Lending' apart te activeren. Wanneer je bijvoorbeeld BTC en ETH bezit bij Bitvavo, kan je ervoor kiezen om 'Staking' aan te zetten, zodat je rewards kan verdienen op Ethereum. De optie 'Lending' kan je uitgeschakeld laten wanneer je niet wil dat jouw bitcoin wordt uitgeleend.

De nieuwe keuzemogelijkheid is al een stap vooruit, maar is toch nog weinig flexibel. Wanneer je enkel een klein deeltje van bijvoorbeeld je ETH wallet wil staken, dan is dat niet mogelijk. Wanneer je de optie Staking aanzet, stem je er namelijk mee in dat al je digitale assets ingezet worden voor staking.

Wil je wel staking opbrengsten verdienen, maar zet je liever niet je ganse portefeuille op het spel? Kies er dan voor om een belangrijk deel van jouw cryptomunten op te nemen en naar een eigen hardware wallet te verzenden. Zo kan je jouw cryptomunten veilig bewaren in eigen beheer en loop je alleen risico op het deel van je portefeuille dat je bij Bitvavo hebt laten staan. 

Lees hier meer over crypto kopen via iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.


Finst lanceert staking met hoge beloningen

06 december 2023

De snelgroeiende crypto exchange Finst lanceert vandaag zijn staking dienst en komt met hogere rewards dan de concurrentie.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl