17 oktober 2023 - door Redactie
Bitvavo geeft de gebruiker meer controle over de manier waarop zijn assets worden ingezet.
Bij staking worden cryptomunten vastgezet tegen een vergoeding. In de bullrun van 2019 en 2020 werd dit door veel mensen bekeken als een alternatief voor sparen, omdat er erg aantrekkelijke returns aangeboden worden. Platformen afficheerden rente percentages tot wel 20% maar zwegen over de grote risico's. En zo liep het dan ook helemaal fout. Bekende platformen als Celsius, Voyager of Genesis kwamen in de problemen en moesten de opnames van geld stopzetten, waardoor veel klanten nu nog steeds wachten om een deel van hun inleg terug te krijgen.
Ook Bitvavo deed mee met de hype en bood staking aan op crypto tokens zoals ADA, maar evengoed op bitcoin. In het eerste geval ging het over het zogenaamde 'on chain staking', waarbij tokens op een node worden vastgezet, waarna deze node transacties aan de blockchain mag toevoegen. In ruil voor dat werk ontvangt de node nieuwe tokens en wordt er dus een return gerealiseerd. In het tweede geval ging het over 'off-chain staking' oftewel lending. Hierbij wordt simpelweg bitcoin uitgeleend aan een derde partij, die hierover een rente moet betalen. Maar wanneer deze derde partij omvalt, blijft er voor de ontlener ook niets over.
Bitvavo heeft zelf zijn billen verbrand aan het Genesis en DCG fiasco, omdat Bitvavo op deze partij beroep deed voor de lending diensten. Zo'n 280 miljoen euro aan cryptomunten van klanten werden uitgeleend aan Genesis, die dat bedrag door de crypto winter niet meer kon terugbetalen. Bitvavo heeft de klanten schadeloos gesteld en moet nu zelf zien wat er nog te recupereren valt bij Genesis en DCG, maar bij veel klanten zijn de ogen ondertussen wel open gegaan. Staking en lending is risicovol en je houdt je inleg dan ook best beperkt.
Bitvavo geeft klanten voortaan de keuze welke vorm van rewards ze willen activeren. Er is nu meer duidelijkheid voor klanten want ze kunnen namelijk kiezen om 'Staking' of 'Lending' apart te activeren. Wanneer je bijvoorbeeld BTC en ETH bezit bij Bitvavo, kan je ervoor kiezen om 'Staking' aan te zetten, zodat je rewards kan verdienen op Ethereum. De optie 'Lending' kan je uitgeschakeld laten wanneer je niet wil dat jouw bitcoin wordt uitgeleend.
De nieuwe keuzemogelijkheid is al een stap vooruit, maar is toch nog weinig flexibel. Wanneer je enkel een klein deeltje van bijvoorbeeld je ETH wallet wil staken, dan is dat niet mogelijk. Wanneer je de optie Staking aanzet, stem je er namelijk mee in dat al je digitale assets ingezet worden voor staking.
Wil je wel staking opbrengsten verdienen, maar zet je liever niet je ganse portefeuille op het spel? Kies er dan voor om een belangrijk deel van jouw cryptomunten op te nemen en naar een eigen hardware wallet te verzenden. Zo kan je jouw cryptomunten veilig bewaren in eigen beheer en loop je alleen risico op het deel van je portefeuille dat je bij Bitvavo hebt laten staan.
Lees hier meer over crypto kopen via iDEAL.
22 november 2023
Binance hoest 4,3 miljard dollar en topman CZ moet aftreden als CEO. Door het akkoord kan Binance zich toeleggen op groei buiten de VS.
19 november 2023
De Nederlandse crypto exchange Bitvavo heeft in Oostenrijk een goedkeuring als Virtual Asset Service Provider in de wacht gesleept.
18 oktober 2023
De Nederlandse cryptocurrency broker Finst voegt 54 nieuwe coins toe en biedt nu meer dan 100 cryptomunten aan.
16 oktober 2023
Cryptocurrencies hebben een onmiskenbare plaats verworven in de Nederlandse financiële wereld, en het recente onderzoek van Multiscope bevestigt deze trend.
05 oktober 2023
BCM, de opvolger van Bitcoin Meester, wordt overgenomen door de Amerikaanse exchange Kraken.
28 september 2023
Het Amerikaanse Gemini, de crypto exchange van de bekende Winklevoss twins, zet zijn diensten stop aan Nederlandse klanten.
19 september 2023
Het jonge crypto platform Finst maakt nu ook het opnemen van cryptovaluta mogelijk. Binnen enkele weken worden er ook veel cryptomunten toegevoegd.
13 september 2023
De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.
Beleggen in cryptocurrencies brengt risico's van verliezen met zich mee. Je kunt (een deel van) je inleg verliezen.