Je bent hier: Home > Nieuws > De beleggingswereld is niet meer alleen voor mannen

De beleggingswereld is niet meer alleen voor mannen

De beleggingswereld is niet meer alleen voor mannen

17 december 2017 - door Redactie

Door de lage spaarrente zetten ook steeds meer vrouwen de stap naar de beurs. Ze beleggen vooral voor de lange termijn en presteren hierdoor vaak beter dan mannen.

Sparen is populair in ons land. Bijna alle Nederlanders met een eigen inkomen proberen elke maand een klein of groter bedrag opzij te zetten. Sommigen doen dit op een spaarrekening, anderen in een potje thuis. Hoe je het doet maakt eigenlijk niet zoveel uit, want het levert je vrijwel niks extra’s op in deze tijd. Sparen is sparen, natuurlijk, maar met de lage spaarrentes kun je niet méér geld maken van je spaargeld. Dit is één van de belangrijkste redenen dat steeds meer mensen zich naar de beleggingswereld bewegen. 

Beleggen was toch altijd een ‘mannenwereld’

De beleggingswereld werd toch altijd een beetje gezien als een echte ‘mannenwereld’. Niet dat er helemaal geen vrouwen waren die aan het beleggen sloegen, maar de meeste beleggers waren toch echt mannen. Onderzoek naar waarom vrouwen geen interesse in beleggen hebben heeft aangetoond dat vrouwen het beleggen vooral gewoon erg lastig vinden en dat zij de risico’s te groot achten. Het onderzoek bestond uit een vragenlijst die uitsluitend aan vrouwen werd voorgelegd. De heren hebben dan ook geen enkele invloed gehad op de uitslag van het onderzoek, dat werd uitgevoerd door de financiële partij Boring Money uit Groot-Brittannië. Meer dan de helft van de ondervraagde dames gaf aan dat zij de risico’s van het beleggen te groot vinden en dat zij het spaargeld liever op de bank zetten. 

Toch gaan steeds meer vrouwen beleggen

Zeker nu de spaarrentes bij meerdere banken het nulpunt hebben bereikt gaan steeds meer mensen nadenken over beleggen. Dit zijn zeker niet alleen heren. Sterker nog, er is een groei te zien in het aantal dames dat gaat beleggen. Bijna een kwart van de Nederlanders heeft obligaties of aandelen. Van al deze beleggers is op dit moment ongeveer 14% vrouw. Dit is natuurlijk nog niet heel erg veel. Het komt neer op 1 op de 8 beleggers. Toch is er wel een duidelijke groei te zien, want in 2012 was nog slechts 12,5% van alle beleggers vrouw. 

Mannen en vrouwen beleggen anders

Natuurlijk is er ook gekeken naar de manier van beleggen onder heren en dames. Hierin is duidelijk dat de mannen het heel anders aanpakken dan de vrouwen. Hier mag bij gezegd worden dat vrouwen gemiddeld 1 procentpunt meer resultaat weten te behalen dan de mannen, dus de techniek die zij aanhouden is iets beter. Vrouwen gaan namelijk meer voor de langzame winst met lange termijn beleggen, terwijl de heren eerder kiezen voor de snelle winst met korte termijn beleggen. 

Als je wil starten met beleggen kan je best eerst brokers vergelijken.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl