Je bent hier: Home > Nieuws > Is het plafond bereikt op de beurzen?

Is het plafond bereikt op de beurzen?

Is het plafond bereikt op de beurzen?

09 februari 2018 - door Redactie

De effectenbeurzen in Amerika, Azië en Europa zijn de afgelopen periode sterk gestegen. Het ene na het andere record werd gebroken. En dan is het wachten op het moment waarop de stemming omslaat.

Dat gebeurde begin februari 2018. De beurzen in Amerika maakten een duikeling van enkele procenten per dag en Azië en Europa volgden geschrokken. De algemene oorzaak van de sterke koersdalingen was volgens experts dat beleggers een rentestijging verwachten. Dat heeft nadelig effect op de beurs. Dus wat doen beleggers? Die pakken hun winst die ze de afgelopen maanden hebben opgebouwd met als gevolg dat de koersen flink dalen omdat er veel aandelen te koop worden aangeboden.

Komt het nog goed op de beurs?

Een wijs man zei ooit over beleggen “Wie geschoren wordt moet stil zitten”. De koers op de beurs gaat al zolang de beurs bestaat op en neer. Na een daling volgt een stijging en andersom. Als je aandelen gekocht hebt en de koers daarvan daalt scherp, dan is het zaak niet in paniek te raken. Blijf kalm en verkoop je aandelen zeker niet meteen met verlies. Dat doe je alleen als na verloop van tijd duidelijk wordt dat de koers van dat ene aandeel waarschijnlijk niet meer gaat stijgen, bijvoorbeeld omdat het met dat bedrijf extreem slecht gaat. Maar in veel gevallen krabbelt de koers na verloop van tijd gewoon weer op.

De beurs is de graadmeter van de economie

De beurzen zijn de graadmeters van de economie in de landen waar ze gevestigd zijn. Op de beurs kun je zien of het goed gaat of niet. En net als de beurs vertoont de economie altijd een golfbeweging. Soms hoeft er alleen maar iets gespeculeerd te worden en de koersen reageren meteen. Als het een stijging betreft dan juichen de beleggers, gaat het om een daling dan zijn ze in mineurstemming. Misschien is het wel daarom dat onder professionele beurshandelaren toch wat meer gezondheidsklachten die werk gerelateerd zijn voorkomen. De beurs zal hoe dan ook weer gaan stijgen na een daling. Dat gebeurde na de dotcomcrisis en ook na de bankencrisis. Wat het nieuwe plafond wordt zal de toekomst moeten uitwijzen.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl