Je bent hier: Home > Nieuws > Is het plafond bereikt op de beurzen?

Is het plafond bereikt op de beurzen?

Is het plafond bereikt op de beurzen?

09 februari 2018

De effectenbeurzen in Amerika, Azië en Europa zijn de afgelopen periode sterk gestegen. Het ene na het andere record werd gebroken. En dan is het wachten op het moment waarop de stemming omslaat.

Dat gebeurde begin februari 2018. De beurzen in Amerika maakten een duikeling van enkele procenten per dag en Azië en Europa volgden geschrokken. De algemene oorzaak van de sterke koersdalingen was volgens experts dat beleggers een rentestijging verwachten. Dat heeft nadelig effect op de beurs. Dus wat doen beleggers? Die pakken hun winst die ze de afgelopen maanden hebben opgebouwd met als gevolg dat de koersen flink dalen omdat er veel aandelen te koop worden aangeboden.

Komt het nog goed op de beurs?

Een wijs man zei ooit over beleggen “Wie geschoren wordt moet stil zitten”. De koers op de beurs gaat al zolang de beurs bestaat op en neer. Na een daling volgt een stijging en andersom. Als je aandelen gekocht hebt en de koers daarvan daalt scherp, dan is het zaak niet in paniek te raken. Blijf kalm en verkoop je aandelen zeker niet meteen met verlies. Dat doe je alleen als na verloop van tijd duidelijk wordt dat de koers van dat ene aandeel waarschijnlijk niet meer gaat stijgen, bijvoorbeeld omdat het met dat bedrijf extreem slecht gaat. Maar in veel gevallen krabbelt de koers na verloop van tijd gewoon weer op.

De beurs is de graadmeter van de economie

De beurzen zijn de graadmeters van de economie in de landen waar ze gevestigd zijn. Op de beurs kun je zien of het goed gaat of niet. En net als de beurs vertoont de economie altijd een golfbeweging. Soms hoeft er alleen maar iets gespeculeerd te worden en de koersen reageren meteen. Als het een stijging betreft dan juichen de beleggers, gaat het om een daling dan zijn ze in mineurstemming. Misschien is het wel daarom dat onder professionele beurshandelaren toch wat meer gezondheidsklachten die werk gerelateerd zijn voorkomen. De beurs zal hoe dan ook weer gaan stijgen na een daling. Dat gebeurde na de dotcomcrisis en ook na de bankencrisis. Wat het nieuwe plafond wordt zal de toekomst moeten uitwijzen.


Laatste artikels over Beleggen


Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

18 maart 2019

Er wordt al een tijdje dreigende taal gesproken door de leiders van China en de VS. Beide landen willen hun eigen economie beschermen.
Lees meer


4 manieren om het kapitaal aan het werk te zetten

14 februari 2019

Wanneer je elke maand een bedrag overhoudt, kun je met onze tips om te sparen een leuk bedrag opzijzetten. Door maandelijks te sparen, kun je na verloop van tijd een leuke buffer opbouwen. Maar wat doe je met de buffer wanneer er meer dan genoeg kapitaal op de spaarrekening staat? Er zijn verschillende mogelijkheden die de moeite waard zijn.
Lees meer


Krijgen we een nieuwe financiële crisis?

21 november 2018

De afgelopen jaren heeft de economie een krachtig herstel laten zien na de diepe crisis waarin Europa en ook de rest van de wereld vanaf 2008 terecht kwam.
Lees meer


In welke cryptovaluta ga je investeren?

13 september 2018

Nederlanders zijn steeds vaker te vinden op de digitale geldmarkt. De verhalen over de sterke koersstijgingen en de lage drempel hebben ervoor gezorgd dat investeringen in cryptovaluta populair zijn.
Lees meer


Komt het nog goed met de bitcoin?

11 september 2018

De discussie over de bitcoin is in alle hevigheid losgebarsten toen de koersen begin dit jaar dramatisch daalden.
Lees meer
geld lenen kost geld