24 juni 2015 - door Redactie
Een creditcard aanvragen kan je doorgaans doen bij jouw vertrouwde bank ofwel bij een bankonafhankelijke instelling.
Je moet natuurlijk wel ouder zijn dan achttien jaar en als je niet beschikt over een vast inkomen - als je bijvoorbeeld een student bent - dan moet je ervoor zorgen dat iemand van je ouders borg wilt staan. Als je geen negatieve registratie hebt bij het Bureau Krediet Registratie dan kun je heel gemakkelijk in aanmerking komen voor een creditcard. Alleen prepaid creditcards worden meteen toegestuurd zonder BKR checks of andere formaliteiten.
Een creditcard aanvragen kun je doen door een afspraak te maken met een medewerker van jouw bank of je kunt zelf heel gemakkelijk een aanvraag doen via het internet.
Voordat je een aanvraag voor een creditcard gaat doen is het verstandig om eerst een bezoekje te brengen aan een creditcard vergelijkingssite om erachter te komen welke soort creditcard het beste bij jou past.
De jaarlijkse bijdragen voor je creditcard en de rente kunnen per maatschappij verschillen dus het is handig als je uitzoekt welke voorwaarden het gunstigst voor jou zijn.
Voordat een creditcard maatschappij of een bank je een creditcard toewijst zal je inkomen en kredietwaardigheid worden getest met een zogenaamde creditcheck. Als je geen openstaande schulden hebt en als je een netto inkomen van minimaal € 1.250 per maand hebt dan hoeft de aanvraag voor een creditcard geen probleem te zijn.
Voor een prepaid creditcard wordt uiteraard geen BKR toetsing gedaan omdat je deze kaart zelf eerst moet opladen. Verder werkt een prepaid creditcard wel gewoon op dezelfde manier als een reguliere creditcard.
Weet wel dat het hebben van een creditcard wordt gezien als een maandelijkse last bij de aanvraag van bijvoorbeeld een hypotheek. Probeer zorgvuldig om te gaan met je uitgaven en je financiën om later niet in de problemen of in de schulden te komen.
Als je een creditcard online hebt aangevraagd en je aanvraag is goedgekeurd dan zul je na een aantal dagen je nieuwe creditcard via de post krijgen. Probeer meteen, als je jouw creditcard in huis hebt, op de achterkant van de kaart je handtekening te plaatsen zodat je kaart minder fraudegevoelig is.
Controleer ook of jouw gegevens zoals bijvoorbeeld je naam en het kaartnummer juist op de creditcard zijn gedrukt. Je moet je gegevens altijd zorgvuldig bewaren en je kaartgegevens nooit zomaar aan iemand geven. Om te voorkomen dat je slachtoffer wordt van creditcardfraude moet je nooit telefonisch of via de e-mail ingaan op verzoeken om je creditcardnummer of andere persoonlijke gegevens.
Je creditcard kun je gebruiken voor het opnemen in geldautomaten zowel in Nederland als in het buitenland, voor het doen van aankopen online, voor het betalen in restaurants, winkels en hotels of bijvoorbeeld voor het kopen van een vliegticket. Maar voor het zover is dat je jouw creditcard ook écht kunt gaan gebruiken is het soms noodzakelijk om de kaart eerst nog even te activeren.
Vaak is het telefonisch contact opnemen met de bank of maatschappij voldoende om de kaart klaar te maken voor gebruik. Je zult bijvoorbeeld om de eerste of laatste cijfers worden gevraagd in combinatie met bijvoorbeeld je geboortedatum om te controleren of je daadwerkelijk de eigenaar van de creditcard bent.
Het activeren van de kaart is voor je eigen veiligheid en als je op enig moment het idee hebt dat je slachtoffer bent geworden van creditcardfraude of als je jouw kaart kwijt bent of als deze gestolen is moet je altijd direct contact opnemen met de klantenservice van je maatschappij of bank. Dit kan vierentwintig uur per dag, zeven dagen per week waar ter wereld je ook bent.
Jouw kaart zal dan meteen worden geblokkeerd en alle uitgaven die er eventueel nog worden gedaan met je kaart zijn dan niet meer voor jouw rekening.
Je kunt zelf de bestedingslimiet aangeven die je wenst en afhankelijk van jouw inkomen zal er gekeken worden of je wens mogelijk is. Zolang je zorgt dat je iedere maand weer netjes het tekort op je creditcard aanvult op het moment dat jouw inkomen binnenkomt dan betaal je nooit rente en is het hebben en het gebruiken van een creditcard dus heel voordelig.
Eventueel gespreid terugbetalen is ook een optie maar dan betaal je wel een hoge rentevoet. Toch kan dit nog voordeliger zijn dan een lening aanvragen bij jouw bank.
21 december 2023
Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.
09 oktober 2022
In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.
15 juni 2021
Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.
30 september 2020
Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.
15 september 2020
De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.
30 juli 2020
Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.
25 juni 2020
De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.
19 juni 2020
De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.
15 juni 2020
Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.