Je bent hier: Home > Nieuws > Betaalpas populairder dan creditcard

Betaalpas populairder dan creditcard

Betaalpas populairder dan creditcard

08 februari 2016 - door Redactie

De gewone betaalpas is momenteel vele malen populairder dan de creditcard. Uit recent onderzoek is gebleken dat er in 2014 zo’n 40 miljoen creditcardbetalingen hebben plaatsgevonden.

Het aantal betalingen met de standaard bankpas is vele malen groter, bijna 3 miljard. Toch heeft zo’n 60% van de Nederlanders een creditcard. De populariteit van de creditcard ligt de afgelopen jaren op hetzelfde niveau. De Nederlandsche bank heeft ook onderzocht of het waarschijnlijk is dat de populariteit zal gaan toenemen. Dit lijkt echter niet het geval te zijn. Het ligt in de verwachting dat het gebruik van de pinpas populairder zal blijven.

Waarom wordt er in Nederland zo weinig gebruik gemaakt van de creditcard? In de Verenigende Staten maken mensen er massaal gebruik van. Sommige inwoners van het land hebben zelfs 6 of 7 verschillende creditcards in hun portemonnee.

Uitgebreid onderzoek van DNB

De Nederlandsche bank deed in 2009 een uitgebreid onderzoek naar het gebruik van de creditcard in Nederland. De uitkomsten van dat onderzoek zijn momenteel nog steeds van toepassing. Consumenten willen graag een duidelijk overzicht van betalingen die zij hebben verricht. Nederlandse banken hebben vaak apps waarmee binnen enkele seconden bekeken kan worden welke transacties er zijn uitgevoerd. Creditcard aanbieders hebben deze apps lang niet altijd. Het gebruik van de creditcard zorgt dan ook voor minder duidelijkheid.

Daarnaast zijn veel mensen bang voor extra transactiekosten die in rekening gebracht worden bij het doen van een betaling. Een andere reden is het goed ingeregelde betalingsverkeer in Nederland. Bijna iedereen gebruikt het bekende iDEAL, betalen via de creditcard is dan ook eigenlijk onnodig vinden veel mensen. Daarnaast is er sprake van een krediet als er een betaling wordt verricht. Consumenten zijn hier minder happig op en pakken dan ook eerder de “gewone” pinpas als ze een betaling willen verrichten.

Niet overal toegestaan

Daar komt nog eens bij dat niet alle winkeliers creditcardbetalingen toestaan. Er zijn veel winkels waar betalen met de creditcard onmogelijk is. Consumenten zijn dan genoodzaakt om toch met de pinpas af te rekenen. Dat veel winkels de creditcard niet toestaan is begrijpelijk. De transactiekosten liggen namelijk hoger, winkeliers zijn dan ook meer kwijt als een klant met de creditcard betaald.

Creditcard aanvragen

Heb je nog geen creditcard en wil je wel graag betalingen uitvoeren? In dat geval kun je een creditcard aanvragen. Wij hebben een aantal aanbieders voor jou geselecteerd, je kan hier creditcards vergelijken. Je kunt zelfs kiezen uit twee soorten creditcards. Wil je een creditcard met kredietmogelijkheid tot een bepaald bedrag, kies dan voor de reguliere creditcard. Wil je geen kredietmogelijkheid, kies dan voor de prepaid creditcard. Met deze laatste creditcard kun je alleen betalingen uitvoeren als je geld op de kaart hebt gestort. 

Finst

Laatste artikels over Kredietkaarten


Neobank bunq lanceert gratis creditcards

21 december 2023

Finn is de naam van de nieuwe persoonlijke assistent van bunq. Via een chatfunctie krijg je snel antwoorden op al je vragen.


Inchecken met creditcard in OV op steeds meer plekken mogelijk

09 oktober 2022

In steeds meer regio’s kunnen reizigers niet alleen met hun OV-chipkaart, maar ook met een creditcard, bankpas, mobiele telefoon of smartwatch contactloos in- en uitchecken.


Contant geld blijft populair

15 juni 2021

Ondanks een toename van het elektronisch betalen, zal contant betalen nog een tijdje belangrijk blijven.


Meer dan driekwart van de betalingen gaat contactloos

30 september 2020

Betalingsverwerker Visa meldt dat de betalingen op hun netwerk sinds juni voor ruim 75 procent contactloos gebeuren.


Minder nieuwe creditcards door coronacrisis

15 september 2020

De zomervakantie is traditioneel een sterke periode voor de creditcardmaatschappijen, omdat mensen verre reizen hebben gepland. De coronacrisis stak daar dit jaar een stokje voor.


Europese banken werken aan eigen betaalsysteem

30 juli 2020

Zestien Europese banken, waaronder ING en BNP Paribas, willen een nieuw betaalsysteem op poten zetten dat een tegenhanger moet worden van Visa of Mastercard.


Steeds meer prepaid creditcards in omloop

25 juni 2020

De stijgende populariteit van neobanken zorgt ervoor dat er steeds meer prepaid creditcards in omloop zijn in plaats van de klassieke betaalkaarten.


2 miljard dollar zoek bij betalingsverwerker Wirecard

19 juni 2020

De Duitse betaalgigant Wirecard moest opbiechten dat het 2 miljard dollar niet meer kan vinden. Op de beurs wordt het aandeel fors afgestraft.


Coronacrisis zorgt voor doorbraak contactloos betalen

15 juni 2020

Uit cijfers van Mastercard blijkt dat 78% van alle transacties in Europa contactloos gebeurde.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl