Je bent hier: Home > Nieuws > Vraag naar olie is gecrasht

Vraag naar olie is gecrasht

Vraag naar olie is gecrasht

15 april 2020 - door Redactie

Door de lockdown is de vraag naar olie teruggevallen tot op een niveau dat in 25 jaren niet meer gezien is.

Het stilvallen van de economische activiteit heeft een enorme impact op de vraag naar olie. Er wordt minder gereden met wagens en de vliegtuigen blijven aan de grond staan. Productiefaciliteiten die veel olie nodig hebben liggen stil. Door al deze zaken is de vraag naar olie teruggevallen tot het laagste niveau in 25 jaar.

Omdat de oliesector momenteel ook kampt met overcapaciteit is de olieprijs teruggevallen tot ruim onder de 30 dollar. Afgelopen weekend werden er door de OPEC landen wel afspraken gemaakt om de productie te beperken. Maar omdat de terugval in de vraag zo sterk is zal deze actie de olieprijs vermoedelijk niet kunnen ondersteunen.

De oliesector zal hierdoor geconfronteerd worden met een nieuw probleem: een gebrek aan opslaglocaties. Momenteel worden er al grote olietankers op zee volgeladen omdat de opslag op het land in sommige gebieden al de limiet bereikt heeft.

Graadmeter

De olieprijs is een goede graadmeter om de economische activiteit te meten. Door de wereldwijde lockdowns zal de economische groei dit jaar negatief zijn. De omzet en winst van de meeste bedrijven zal hierdoor in mekaar stuiken.

De coronacrisis heeft dan ook gezorgd voor een stevige daling van de aandelenbeurzen, op een manier die zelden gezien is. Door het injecteren van massaal veel geld zijn de beurzen ondertussen wel aan een remonte begonnen. Ondanks dit herstel noteren de beursindices nog steeds 20% onder de niveaus van midden februari. Deze koerszwakte heeft de interesse gewekt van heel wat mensen die willen starten met beleggen. Vermoedelijk wilden zij al lang een alternatief voor hun spaarrekening, maar ontbrak het hen aan tijd om zich hier in te verdiepen. Bij heel wat brokers is er ondertussen een wachtlijst voor nieuwe klanten.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl