Je bent hier: Home > Nieuws > Vraag naar olie is gecrasht

Vraag naar olie is gecrasht

Vraag naar olie is gecrasht

15 april 2020

Door de lockdown is de vraag naar olie teruggevallen tot op een niveau dat in 25 jaren niet meer gezien is.

Het stilvallen van de economische activiteit heeft een enorme impact op de vraag naar olie. Er wordt minder gereden met wagens en de vliegtuigen blijven aan de grond staan. Productiefaciliteiten die veel olie nodig hebben liggen stil. Door al deze zaken is de vraag naar olie teruggevallen tot het laagste niveau in 25 jaar.

Omdat de oliesector momenteel ook kampt met overcapaciteit is de olieprijs teruggevallen tot ruim onder de 30 dollar. Afgelopen weekend werden er door de OPEC landen wel afspraken gemaakt om de productie te beperken. Maar omdat de terugval in de vraag zo sterk is zal deze actie de olieprijs vermoedelijk niet kunnen ondersteunen.

De oliesector zal hierdoor geconfronteerd worden met een nieuw probleem: een gebrek aan opslaglocaties. Momenteel worden er al grote olietankers op zee volgeladen omdat de opslag op het land in sommige gebieden al de limiet bereikt heeft.

Graadmeter

De olieprijs is een goede graadmeter om de economische activiteit te meten. Door de wereldwijde lockdowns zal de economische groei dit jaar negatief zijn. De omzet en winst van de meeste bedrijven zal hierdoor in mekaar stuiken.

De coronacrisis heeft dan ook gezorgd voor een stevige daling van de aandelenbeurzen, op een manier die zelden gezien is. Door het injecteren van massaal veel geld zijn de beurzen ondertussen wel aan een remonte begonnen. Ondanks dit herstel noteren de beursindices nog steeds 20% onder de niveaus van midden februari. Deze koerszwakte heeft de interesse gewekt van heel wat mensen die willen starten met beleggen. Vermoedelijk wilden zij al lang een alternatief voor hun spaarrekening, maar ontbrak het hen aan tijd om zich hier in te verdiepen. Bij heel wat brokers is er ondertussen een wachtlijst voor nieuwe klanten.


Laatste artikels over Beleggen


Cryptocurrency: toekomstmuziek of nu al actueel?

18 december 2020

De meeste mensen redden het prima zonder cryptogeld in hun bezit te hebben, wat het idee kan geven dat deze digitale munten vooral iets zijn voor in de toekomst, en niet iets waar je nu direct mee aan de slag moet gaan.
Lees meer


Facebook lanceert cryptomunt binnen enkele weken

08 december 2020

Het sociale netwerk Facebook werkt al lang aan een eigen cryptomunt. Als alles goed gaat zou deze begin 2021 gelanceerd kunnen worden.
Lees meer


Paypal lanceert cryptomunten op zijn platform

25 oktober 2020

Betaalgigant Paypal zal zijn meer dan 300 miljoen gebruikers weldra de mogelijkheid geven om cryptocurrency aan te kopen.
Lees meer


Banken kunnen coronacrisis doorstaan

08 september 2020

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de Nederlandse banken nog over voldoende buffers beschikken om de coronacrisis door te komen.
Lees meer


Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

25 mei 2020

De websites die in Nederland de handel in cryptomunten mogelijk maken, vallen voortaan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.
Lees meer