Je bent hier: Home > Nieuws > Banken kunnen coronacrisis doorstaan

Banken kunnen coronacrisis doorstaan

Banken kunnen coronacrisis doorstaan

08 september 2020 - door Redactie

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de Nederlandse banken nog over voldoende buffers beschikken om de coronacrisis door te komen.

Door de Covid-19 pandemie staan de inkomsten van heel wat bedrijven onder druk. Mensen blijven meer thuis, geven minder geld uit in de horeca en gaan minder funshoppen. Het water staat sommige ondernemingen al aan de lippen en de kans op faillissementen neemt toe. Hierdoor zal ook de werkloosheid toenemen.

Door deze crisis kunnen banken met grote verliezen geconfronteerd worden. Zowel bedrijven als huishoudens zouden in de problemen kunnen komen met de terugbetaling van hun leningen. Heel wat huishoudens hebben amper een buffer op hun spaarrekening staan om een periode van inkomensverlies op te vangen.

Volgens het Centraal Planbureau zijn de risico's het grootst in de sectoren horeca, cultuur, sport en recreatie. De banken hebben slechts een beperkte blootstelling aan deze sectoren. Vooral problemen in de industrie en handelssector zouden de banken onder druk kunnen zetten. Volgens het CPB beschikken de banken over voldoende reserves om een half jaar lang het hoofd te kunnen bieden aan dergelijke kredietverliezen. Zelfs een periode van 1 jaar zouden ze moeten kunnen overbruggen.

De toezichthouders raden de banken aan om de uitbetaling van dividenden op te schorten, zodat er meer kapitaal op de balans blijft staan. Dat is uiteraard minder interessant voor mensen die beleggen in bankaandelen en rekenen op periodieke inkomsten uit dividenden.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl