Je bent hier: Home > Nieuws > Banken kunnen coronacrisis doorstaan

Banken kunnen coronacrisis doorstaan

Banken kunnen coronacrisis doorstaan

08 september 2020

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de Nederlandse banken nog over voldoende buffers beschikken om de coronacrisis door te komen.

Door de Covid-19 pandemie staan de inkomsten van heel wat bedrijven onder druk. Mensen blijven meer thuis, geven minder geld uit in de horeca en gaan minder funshoppen. Het water staat sommige ondernemingen al aan de lippen en de kans op faillissementen neemt toe. Hierdoor zal ook de werkloosheid toenemen.

Door deze crisis kunnen banken met grote verliezen geconfronteerd worden. Zowel bedrijven als huishoudens zouden in de problemen kunnen komen met de terugbetaling van hun leningen. Heel wat huishoudens hebben amper een buffer op hun spaarrekening staan om een periode van inkomensverlies op te vangen.

Volgens het Centraal Planbureau zijn de risico's het grootst in de sectoren horeca, cultuur, sport en recreatie. De banken hebben slechts een beperkte blootstelling aan deze sectoren. Vooral problemen in de industrie en handelssector zouden de banken onder druk kunnen zetten. Volgens het CPB beschikken de banken over voldoende reserves om een half jaar lang het hoofd te kunnen bieden aan dergelijke kredietverliezen. Zelfs een periode van 1 jaar zouden ze moeten kunnen overbruggen.

De toezichthouders raden de banken aan om de uitbetaling van dividenden op te schorten, zodat er meer kapitaal op de balans blijft staan. Dat is uiteraard minder interessant voor mensen die beleggen in bankaandelen en rekenen op periodieke inkomsten uit dividenden.


Laatste artikels over Beleggen


Phishing bij cryptocurrency

22 april 2021

Criminelen proberen steeds vaker om cryptomunten in hun bezit te krijgen door de eigenaars om de tuin te leiden.
Lees meer


Veel Nederlanders overwegen aankoop bitcoins

02 april 2021

Uit een onderzoek van het bureau Markteffect blijkt dat maar liefst 3,5 miljoen Nederlanders overwegen om bitcoins aan te kopen.
Lees meer


Meer jongeren beginnen met beleggen

22 maart 2021

Uit een onderzoek van het bureau Kantar blijkt dat ruim 1,75 miljoen Nederlandse huishoudens beleggen op de beurs.
Lees meer


Beleggingsfondsen trekken recordbedrag aan

16 maart 2021

Nederlanders hebben in 2020 voor maar liefst 3,8 miljard euro geïnvesteerd in beleggingsfondsen. Dat maakte de DNB bekend.
Lees meer


Cryptocurrency: toekomstmuziek of nu al actueel?

18 december 2020

De meeste mensen redden het prima zonder cryptogeld in hun bezit te hebben, wat het idee kan geven dat deze digitale munten vooral iets zijn voor in de toekomst, en niet iets waar je nu direct mee aan de slag moet gaan.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken