Je bent hier: Home > Nieuws > Banken kunnen coronacrisis doorstaan

Banken kunnen coronacrisis doorstaan

Banken kunnen coronacrisis doorstaan

08 september 2020

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat de Nederlandse banken nog over voldoende buffers beschikken om de coronacrisis door te komen.

Door de Covid-19 pandemie staan de inkomsten van heel wat bedrijven onder druk. Mensen blijven meer thuis, geven minder geld uit in de horeca en gaan minder funshoppen. Het water staat sommige ondernemingen al aan de lippen en de kans op faillissementen neemt toe. Hierdoor zal ook de werkloosheid toenemen.

Door deze crisis kunnen banken met grote verliezen geconfronteerd worden. Zowel bedrijven als huishoudens zouden in de problemen kunnen komen met de terugbetaling van hun leningen. Heel wat huishoudens hebben amper een buffer op hun spaarrekening staan om een periode van inkomensverlies op te vangen.

Volgens het Centraal Planbureau zijn de risico's het grootst in de sectoren horeca, cultuur, sport en recreatie. De banken hebben slechts een beperkte blootstelling aan deze sectoren. Vooral problemen in de industrie en handelssector zouden de banken onder druk kunnen zetten. Volgens het CPB beschikken de banken over voldoende reserves om een half jaar lang het hoofd te kunnen bieden aan dergelijke kredietverliezen. Zelfs een periode van 1 jaar zouden ze moeten kunnen overbruggen.

De toezichthouders raden de banken aan om de uitbetaling van dividenden op te schorten, zodat er meer kapitaal op de balans blijft staan. Dat is uiteraard minder interessant voor mensen die beleggen in bankaandelen en rekenen op periodieke inkomsten uit dividenden.


Laatste artikels over Beleggen


Paypal lanceert cryptomunten op zijn platform

25 oktober 2020

Betaalgigant Paypal zal zijn meer dan 300 miljoen gebruikers weldra de mogelijkheid geven om cryptocurrency aan te kopen.
Lees meer


Cryptodiensten voortaan onder toezicht DNB

25 mei 2020

De websites die in Nederland de handel in cryptomunten mogelijk maken, vallen voortaan onder het toezicht van De Nederlandsche Bank.
Lees meer


Vraag naar olie is gecrasht

15 april 2020

Door de lockdown is de vraag naar olie teruggevallen tot op een niveau dat in 25 jaren niet meer gezien is.
Lees meer


Meeste beleggers handelen zelf

05 maart 2020

De meeste Nederlandse beleggers kiezen zelf in welke aandelen ze investeren. Ze beheren hun portefeuille zelf en doen geen beroep op adviseurs.
Lees meer