Je bent hier: Home > Nieuws > Wees voorzichtig met financiële influencers

Wees voorzichtig met financiële influencers

Wees voorzichtig met financiële influencers

03 juli 2021

De AFM waarschuwt voor influencers die op sociale media aandelen of cryptomunten promoten.

Sociale media zoals Instagram zijn perfect voor influencers om met blitse foto's hun rijkdom te tonen. Foto's van mooie hotels, dure wagens en exclusieve feestjes moeten hun volgers overtuigen dat ze succesvolle beleggers zijn. Op die manier proberen ze hun volgers in de richting van cryptocurrency of beleggen in aandelen te sturen.

Regelmatig duiken er ook bekende personen op die hun naam verbinden aan nieuwe cryptomunten, om zo op korte tijd een ware hype te creëren. Denk maar aan de rapper Boef die onbekende cryptomunten aanprijst en daarnaast ook cursussen probeert te verkopen via zijn profiel.

Mede onder invloed van al deze influencers is er een jong leger van beleggers opgestaan. Denk maar aan de zogenaamde 'Robinhoods', die in de VS via de app Robinhood voor de koersexplosie zorgden van het aandeel Gamestop. Ook in Nederland zijn er ondertussen brokers actief die het gratis verhandelen van aandelen mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld Bux Zero.

De AFM waarschuwt ondertussen dat deze influencers moeten opletten met de aanbevelingen die ze doen. Meestal beginnen ze hun boodschap ook door te zeggen dat ze geen financieel advies geven. Overtreden ze toch de regelgeving rond het advies geven, dan kunnen ze beboet worden met bedragen die oplopen tot 1 miljoen euro. Wanneer er echter sprake is van marktmanipulatie, dan lopen de boetes verder op. De maximale boete is dan 15 miljoen euro en er kan ook een strafrechtelijke vervolging opgestart worden.


Laatste artikels over Beleggen


600.000 Nederlanders bezitten bitcoin

13 september 2021

Zo'n 4% van de Nederlanders bezit bitcoin en nog veel meer mensen denken er aan om cryptocurrency te kopen.
Lees meer


Cryptobedrijven sponsoren voetbalclubs

26 augustus 2021

Een nieuwe trend in de sportsponsoring zijn de cryptocurrency bedrijven die hun naamsbekenheid bij het brede publiek willen vergroten.
Lees meer


Cryptocurrency markt herstelt sterk

09 augustus 2021

De bitcoin bereikte eerder dit jaar een hoogtepunt boven de 60.000 dollar, maar werd daarna zwaar teruggefloten. De afgelopen weken herstelde de munt echter sterk.
Lees meer


De voordelen van schenken door te beleggen

12 juli 2021

Een schenking kun je het beste doen door middel van de warme hand. Dit betekent dat je al een gift doet wanneer je er nog zeggenschap over hebt, in tegenstelling tot bij een erfenis (koude hand) welke pas van pas komt bij je overlijden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 85 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken