Je bent hier: Home > Nieuws > Wees voorzichtig met financiële influencers

Wees voorzichtig met financiële influencers

Wees voorzichtig met financiële influencers

03 juli 2021 - door Redactie

De AFM waarschuwt voor influencers die op sociale media aandelen of cryptomunten promoten.

Sociale media zoals Instagram zijn perfect voor influencers om met blitse foto's hun rijkdom te tonen. Foto's van mooie hotels, dure wagens en exclusieve feestjes moeten hun volgers overtuigen dat ze succesvolle beleggers zijn. Op die manier proberen ze hun volgers in de richting van beleggen in aandelen of andere exotische financiële producten te sturen.

Regelmatig duiken er ook bekende personen op die hun naam verbinden aan nieuwe cryptomunten, om zo op korte tijd een ware hype te creëren. Denk maar aan de rapper Boef die onbekende financiële activa aanprijst en daarnaast ook cursussen probeert te verkopen via zijn profiel.

Mede onder invloed van al deze influencers is er een jong leger van beleggers opgestaan. Denk maar aan de zogenaamde 'Robinhoods', die in de VS via de app Robinhood voor de koersexplosie zorgden van het aandeel Gamestop. Ook in Nederland zijn er ondertussen brokers actief die het gratis verhandelen van aandelen mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld Bux Zero.

De AFM waarschuwt ondertussen dat deze influencers moeten opletten met de aanbevelingen die ze doen. Meestal beginnen ze hun boodschap ook door te zeggen dat ze geen financieel advies geven. Overtreden ze toch de regelgeving rond het advies geven, dan kunnen ze beboet worden met bedragen die oplopen tot 1 miljoen euro. Wanneer er echter sprake is van marktmanipulatie, dan lopen de boetes verder op. De maximale boete is dan 15 miljoen euro en er kan ook een strafrechtelijke vervolging opgestart worden.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl