Je bent hier: Home > Nieuws > Wees voorzichtig met financiële influencers

Wees voorzichtig met financiële influencers

Wees voorzichtig met financiële influencers

03 juli 2021

De AFM waarschuwt voor influencers die op sociale media aandelen of cryptomunten promoten.

Sociale media zoals Instagram zijn perfect voor influencers om met blitse foto's hun rijkdom te tonen. Foto's van mooie hotels, dure wagens en exclusieve feestjes moeten hun volgers overtuigen dat ze succesvolle beleggers zijn. Op die manier proberen ze hun volgers in de richting van cryptocurrency of beleggen in aandelen te sturen.

Regelmatig duiken er ook bekende personen op die hun naam verbinden aan nieuwe cryptomunten, om zo op korte tijd een ware hype te creëren. Denk maar aan de rapper Boef die onbekende cryptomunten aanprijst en daarnaast ook cursussen probeert te verkopen via zijn profiel.

Mede onder invloed van al deze influencers is er een jong leger van beleggers opgestaan. Denk maar aan de zogenaamde 'Robinhoods', die in de VS via de app Robinhood voor de koersexplosie zorgden van het aandeel Gamestop. Ook in Nederland zijn er ondertussen brokers actief die het gratis verhandelen van aandelen mogelijk maken, zoals bijvoorbeeld Bux Zero.

De AFM waarschuwt ondertussen dat deze influencers moeten opletten met de aanbevelingen die ze doen. Meestal beginnen ze hun boodschap ook door te zeggen dat ze geen financieel advies geven. Overtreden ze toch de regelgeving rond het advies geven, dan kunnen ze beboet worden met bedragen die oplopen tot 1 miljoen euro. Wanneer er echter sprake is van marktmanipulatie, dan lopen de boetes verder op. De maximale boete is dan 15 miljoen euro en er kan ook een strafrechtelijke vervolging opgestart worden.


Laatste artikels over Beleggen


De voordelen van schenken door te beleggen

12 juli 2021

Een schenking kun je het beste doen door middel van de warme hand. Dit betekent dat je al een gift doet wanneer je er nog zeggenschap over hebt, in tegenstelling tot bij een erfenis (koude hand) welke pas van pas komt bij je overlijden.
Lees meer


Bitcoin Meester wordt sponsor van AZ Alkmaar

01 juli 2021

De Nederlandse cryptocurrency aanbieder Bitcoin Meester zal tot midden 2024 de exclusieve en officiële Cryptocurrency Partner van AZ worden.
Lees meer


Financiële influencers leren jongeren beleggen

20 mei 2021

Uit een onderzoek van BUX blijkt dat maar liefst 20% van de jongeren zijn beleggingskennis verwerft dankzij influencers.
Lees meer


Phishing bij cryptocurrency

22 april 2021

Criminelen proberen steeds vaker om cryptomunten in hun bezit te krijgen door de eigenaars om de tuin te leiden.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 50 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken