Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen is populair bij de jongvolwassenen

Beleggen is populair bij de jongvolwassenen

Beleggen is populair bij de jongvolwassenen

06 december 2021

Uit een onderzoek van Nibud en de Rabobank blijkt dat 42% van de 18- tot 30-jarigen belegt. Maar liefst 27% van de jongvolwassenen bezit ook cryptovaluta.

Tijdens het onderzoek werden 1.568 respondenten van 18 t/m 30 jaar ondervraagd. De steekproef is representatief en de resultaten mogen dus doorgetrokken worden naar de ganse bevolking.

Door de hoge inflatie en lage opbrengst op spaarrekeningen zijn jongeren op zoek naar alternatieven. Zo'n 31% belegt in gekende beleggingsvormen als aandelen, obligaties, fondsen of trackers. Opvallend is wel dat 27% van de doelgroep ook aangeeft dat ze cryptovaluta bezitten. Beleggen in cryptocurrency is duidelijk erg populair onder de jongvolwassenen. Zo'n 10% van de ondervraagde doelgroep belegt alleen in cryptocurrency en bezit bijvoorbeeld geen aandelen of ander traditionele activa.

Uiteraard wordt beleggen vooral gedaan door de jongvolwassenen die een hoger inkomen hebben. Ongeveer de helft van de doelgroep zegt dat ze maandelijks wat geld overhouden om te beleggen. Helaas geeft ook zo'n 15% aan dat maar juist kunnen rondkomen.

Financiële buffer

Zo'n 77% van de jongvolwassenen geven aan dat je niet moet beleggen met geld dat je niet kan missen. Ze vinden het dan ook belangrijk om een financiële buffer te hebben. Het Nibud adviseert aan alleenstaanden om een minimale buffer van 3.550 euro aan te houden. Voor gezinnen met 4 kinderen is dat 5.900 euro. Deze buffer kan aangesproken worden voor uitgaven die min of meer voorzienbaar zijn. Denk dan aan uitgaven waarvan je weet dat je ze zal moeten doen, maar alleen het tijdstip is onzeker. Zoals een wasmachine die moet vervangen worden of andere apparaten die stuk gaan. Daarnaast moet de buffer ook helpen voor onvoorziene uitgaven.


Laatste artikels over Beleggen


7 tips voor optimaal thuiswerken

13 januari 2022

Thuiswerken is de nieuwe norm. Door de coronapandemie werden werknemers haast gedwongen om thuis hun werk te doen en dat brengt wel een aantal uitdagingen met zich mee.
Lees meer


Verdwijnt contant geld voor 2030?

06 januari 2022

Uit een onderzoek van Knab blijkt dat 57% van de Nederlanders denkt dat contant geld in de niet zo verre toekomst zal verdwijnen.
Lees meer


Crypto bedrijfjes in opmars

30 december 2021

Het aantal ondernemers die zich bezig houden met cryptocurrency boomt. Dat bewijzen het aantal inschrijvingen in het handelsregister van de KVK.
Lees meer


Celstraf voor man die miljoenen ontfutselde van beleggers

26 november 2021

De oprichter van het crypto handelsbedrijf Bitnextfast moet voor 15 maanden de cel in. Hij haalde zo'n 5,6 miljoen euro op bij beleggers maar financierde hier zijn dure levensstijl mee.
Lees meergeld lenen kost geld

Populair op Financeinfo.nlBitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 150 digitale valuta bij de grootste en goedkoopste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken