Je bent hier: Home > Nieuws > Beleggen is populair bij de jongvolwassenen

Beleggen is populair bij de jongvolwassenen

Beleggen is populair bij de jongvolwassenen

06 december 2021 - door Redactie

Uit een onderzoek van Nibud en de Rabobank blijkt dat 42% van de 18- tot 30-jarigen belegt. Maar liefst 27% van de jongvolwassenen bezit ook cryptovaluta.

Tijdens het onderzoek werden 1.568 respondenten van 18 t/m 30 jaar ondervraagd. De steekproef is representatief en de resultaten mogen dus doorgetrokken worden naar de ganse bevolking.

Door de hoge inflatie en lage opbrengst op spaarrekeningen zijn jongeren op zoek naar alternatieven. Zo'n 31% belegt in gekende beleggingsvormen als aandelen, obligaties, fondsen of trackers. 

Uiteraard wordt beleggen vooral gedaan door de jongvolwassenen die een hoger inkomen hebben. Ongeveer de helft van de doelgroep zegt dat ze maandelijks wat geld overhouden om te beleggen. Helaas geeft ook zo'n 15% aan dat maar juist kunnen rondkomen.

Financiële buffer

Zo'n 77% van de jongvolwassenen geven aan dat je niet moet beleggen met geld dat je niet kan missen. Ze vinden het dan ook belangrijk om een financiële buffer te hebben. Het Nibud adviseert aan alleenstaanden om een minimale buffer van 3.550 euro aan te houden. Voor gezinnen met 4 kinderen is dat 5.900 euro. Deze buffer kan aangesproken worden voor uitgaven die min of meer voorzienbaar zijn. Denk dan aan uitgaven waarvan je weet dat je ze zal moeten doen, maar alleen het tijdstip is onzeker. Zoals een wasmachine die moet vervangen worden of andere apparaten die stuk gaan. Daarnaast moet de buffer ook helpen voor onvoorziene uitgaven.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.



geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl