Je bent hier: Home > Nieuws > 15 procent Nederlanders bezit cryptocurrency

15 procent Nederlanders bezit cryptocurrency

15 procent Nederlanders bezit cryptocurrency

11 augustus 2023 - door Redactie

In 2018 waren er nog maar 400.000 Nederlandse cryptocurrency beleggers en in 2023 is dat aantal al aangedikt naar 2,1 miljoen mensen.

De sterke groei in het aantal cryptocurrency beleggers komt naar voren uit een onderzoek van Diamond Pigs in samenwerking met Peil.nl. Hierbij werden 11.162 Nederlanders ondervraagd in juli 2023.

Vooral mannen

Uit de statistieken blijkt dat de cryptocurrency beleggers vooral mannen zijn. Vrouwen vertegenwoordigen slechts 24%, mannen tekenen voor 76%. 

Qua leeftijd trekt cryptocurrency vooral jonge mensen aan. In de categorie 25 - 34 jaar is crypto het best vertegenwoordigd.

Zo'n 8% van de Nederlanders heeft voor minder dan 1.000 euro in cryptocurrency belegd. Vijf procent heeft een crypto portefeuille die tussen de 1.000 en 10.000 euro zit. Slechts 2% zegt meer dan 10.000 euro aan cryptocurrency te bezitten.

Exchanges

Bij de ondervraagden was Bitvavo een duidelijke marktleider. Zo'n 40% van de respondenten gaf aan dat ze bij deze exchange een account hadden. Op de tweede plaats staat Binance met 22% en Coinbase sluit de top drie met 14% marktaandeel.

Binance moet echter Nederland verlaten omdat de exchange geen registratie bij de DNB kon bemachtigen. Dat betekent dat zo'n 400.000 Nederlandse Binance klanten op zoek moeten naar een andere exchange. Binance heeft zelf een samenwerking opgezet met Coinmerce en verwijst zijn klanten naar deze exchange, maar in de ranglijst van het marktaandeel vinden we Coinmerce pas op de 11e plaats met 1% marktaandeel. Toch zegt zo'n 10% van de Binance klanten dat ze de overstap maken naar Coinmerce. Zo'n 26% zegt dat ze naar Bitvavo verhuizen. Eerder bleek ook al dat Binance klanten miljoenen naar Bitvavo versturen. Zo'n 25% van de respondenten zegt dat ze naar andere internationale exchanges verhuizen.

Eigen onderzoek

De Nederlandse cryptocurrency beleggers baseren hun beslissingen vooral op eigen onderzoek en informatie uit crypto communities waar ze deel van uitmaken. Zo'n 15% vraagt advies aan familie of vrienden, maar slechts 1% doet een beroep op professionele spelers. Opvallend is wel dat 27% kiest voor een buy-and-hold aanpak, waarbij ze bijvoorbeeld bitcoin kopen en vasthouden voor de lange termijn.

Tenslotte geeft een derde van de mensen nog aan dat ze meer vertrouwen zullen krijgen in de crypto industrie wanneer de nieuwe Europese regelgeving is ingevoerd.

Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.


Laatste artikels over Cryptocurrency


Gemini trekt zich terug uit Nederland

28 september 2023

Het Amerikaanse Gemini, de crypto exchange van de bekende Winklevoss twins, zet zijn diensten stop aan Nederlandse klanten.
Lees meer


Finst implementeert crypto opnames

19 september 2023

Het jonge crypto platform Finst maakt nu ook het opnemen van cryptovaluta mogelijk. Binnen enkele weken worden er ook veel cryptomunten toegevoegd.
Lees meer


Ook Franklin Templeton wil spot bitcoin ETF

13 september 2023

De wereldleider in vermogensbeheer Franklin Templeton heeft bij de SEC ook een aanvraag gedaan om een eigen spot bitcoin ETF te mogen lanceren.
Lees meer


Gemiddelde waarde crypto portefeuille bedraagt 2.654 euro

06 september 2023

De derde editie van de Cryptovaluta Monitor leert ons weer meer over hoe Nederlandse beleggers met crypto om gaan.
Lees meer


Goed en slecht nieuws voor de spot bitcoin ETF's

31 augustus 2023

Goed nieuws over de potentiële goedkeuring van een spot bitcoin ETF wordt vandaag alweer teniet gedaan door extra vertragingen.
Lees meer


Coinmerce zes keer zo groot door overstap Binance klanten

17 augustus 2023

Het Nederlandse cryptoplatform maakt een kwantumsprong door de klanten van Binance over te nemen.
Lees meer


PayPal lanceert eigen stablecoin

08 augustus 2023

Het betaalbedrijf Paypal lanceert met PYUSD een eigen dollar stablecoin, die beheerd zal worden door Paxos.
Lees meer


Beurshuis TD Cowen is bullish voor bitcoin

29 juli 2023

In een rapport is TD Cowen erg positief over bitcoin en worden zelfs de bitcoin aankopen van MicroStrategy bejubeld.
Lees meergeld lenen kost geld

Advertentie


Bitvavo
  • Koop, verkoop en bewaar meer dan 190 digitale valuta bij de grootste cryptocurrency exchange van Nederland.
  • Bitvavo bezoeken »

Finst
  • Meer dan 40 digitale valuta bij de meest transparante cryptocurrency broker van Nederland met de laagste tarieven.
  • Finst bezoeken »

Populair op Financeinfo.nl