Je bent hier: Home > Nieuws > 15 procent Nederlanders bezit cryptocurrency

15 procent Nederlanders bezit cryptocurrency

15 procent Nederlanders bezit cryptocurrency

11 augustus 2023 - door Redactie

In 2018 waren er nog maar 400.000 Nederlandse cryptocurrency beleggers en in 2023 is dat aantal al aangedikt naar 2,1 miljoen mensen.

De sterke groei in het aantal cryptocurrency beleggers komt naar voren uit een onderzoek van Diamond Pigs in samenwerking met Peil.nl. Hierbij werden 11.162 Nederlanders ondervraagd in juli 2023.

Vooral mannen

Uit de statistieken blijkt dat de cryptocurrency beleggers vooral mannen zijn. Vrouwen vertegenwoordigen slechts 24%, mannen tekenen voor 76%. 

Qua leeftijd trekt cryptocurrency vooral jonge mensen aan. In de categorie 25 - 34 jaar is crypto het best vertegenwoordigd.

Zo'n 8% van de Nederlanders heeft voor minder dan 1.000 euro in cryptocurrency belegd. Vijf procent heeft een crypto portefeuille die tussen de 1.000 en 10.000 euro zit. Slechts 2% zegt meer dan 10.000 euro aan cryptocurrency te bezitten.

Exchanges

Bij de ondervraagden was Bitvavo een duidelijke marktleider. Zo'n 40% van de respondenten gaf aan dat ze bij deze exchange een account hadden. Op de tweede plaats staat Binance met 22% en Coinbase sluit de top drie met 14% marktaandeel.

Binance moet echter Nederland verlaten omdat de exchange geen registratie bij de DNB kon bemachtigen. Dat betekent dat zo'n 400.000 Nederlandse Binance klanten op zoek moeten naar een andere exchange. Binance heeft zelf een samenwerking opgezet met Coinmerce en verwijst zijn klanten naar deze exchange, maar in de ranglijst van het marktaandeel vinden we Coinmerce pas op de 11e plaats met 1% marktaandeel. Toch zegt zo'n 10% van de Binance klanten dat ze de overstap maken naar Coinmerce. Zo'n 26% zegt dat ze naar Bitvavo verhuizen. Eerder bleek ook al dat Binance klanten miljoenen naar Bitvavo versturen. Zo'n 25% van de respondenten zegt dat ze naar andere internationale exchanges verhuizen.

Eigen onderzoek

De Nederlandse cryptocurrency beleggers baseren hun beslissingen vooral op eigen onderzoek en informatie uit crypto communities waar ze deel van uitmaken. Zo'n 15% vraagt advies aan familie of vrienden, maar slechts 1% doet een beroep op professionele spelers. Opvallend is wel dat 27% kiest voor een buy-and-hold aanpak, waarbij ze bijvoorbeeld bitcoin kopen en vasthouden voor de lange termijn.

Tenslotte geeft een derde van de mensen nog aan dat ze meer vertrouwen zullen krijgen in de crypto industrie wanneer de nieuwe Europese regelgeving is ingevoerd.

Lees hier meer over bitcoin kopen met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.


Finst lanceert staking met hoge beloningen

06 december 2023

De snelgroeiende crypto exchange Finst lanceert vandaag zijn staking dienst en komt met hogere rewards dan de concurrentie.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl