Je bent hier: Home > Nieuws > Binance treft schikking met Amerikaanse justitie

Binance treft schikking met Amerikaanse justitie

Binance treft schikking met Amerikaanse justitie

22 november 2023 - door Redactie

Binance hoest 4,3 miljard dollar en topman CZ moet aftreden als CEO. Door het akkoord kan Binance zich toeleggen op groei buiten de VS.

De handel op de Binance exchange werd voor het eerst mogelijk gemaakt in 2017 en toen begon een forse groei. Er waren op dat moment geen enkele KYC vereisten op Binance en de identiteit van klanten werd dus niet gecontroleerd. Iedereen kon snel een rekening openen en tientallen miljoenen mensen deden dat ook. Onder de klanten waren echter ook Amerikanen, een doelgroep die Binance niet mocht bedienen zonder de juiste registraties. Bovendien was er in de beginjaren geen of slechts een gebrekkige controle op de geldstromen die doorheen de exchange passeerden. Gebruikers uit landen waartegen de VS sancties had uitgevaardigd, zoals Iran, konden toch terecht op Binance. Zo bleven geldstromen tussen de VS en Iran onder de radar. De exchange werd ook gebruikt voor de financiering van terroristische groeperingen zoals Hamas, Al Qaeda en ISIS.

Uit interne Binance communicatie bleek dat medewerkers wisten dat ze geen Amerikaanse klanten mochten bedienen. Er werd zelfs actief gezocht naar manieren om deze klanten toch aan boord te houden, door ze bijvoorbeeld voor te stellen om met een VPN te werken, waardoor hun echte locatie geheim bleef en Binance zogezegd niet kon weten dat ze de website vanuit de VS bezochten. Binance medewerkers waren verder goed op de hoogte van de gebrekkige anti money laundering procedures maar er werd niet ingegrepen, zodat de ongebreidelde groei zich kon verder zetten.

De voorbije jaren begon Binance evenwel de hete adem van regulatoren te voelen en besefte topman CZ dat hij Binance moest bijsturen om in de toekomst te overleven. Er kwamen teams met ervaring in compliance en strengere KYC en AML procedures werden geïmplementeerd om Binance klaar te stomen om ondermeer te voldoen aan de toekomstige Europese MiCA regulering. Ondertussen is Binance al wel wat opgepoetst en de schikking met de Amerikaanse justitie zou het startpunt kunnen zijn van een nieuw hoofdstuk voor de exchange, waarbij Binance zich schikt naar de eisen van regulatoren.

Ontslag CZ

Binance is tot een akkoord gekomen met de Amerikaanse justitie en schikt voor meer dan 4 miljard dollar. Onderdeel van de schikking is ook het ontslag van topman CZ, die tevens een boete van 50 miljoen dollar moet betalen. CZ pleit persoonlijk schuldig op de aanklacht over het faciliteren van witwassen en krijgt mogelijk nog een gevangenisstraf opgelegd. CZ mag in de komende drie jaren niet betrokken worden bij het beleid van Binance, alhoewel hij wel geconsulteerd mag worden over beslissingen uit het verleden. CZ zal ook de grootste aandeelhouder van Binance blijven.

Binance moet in de komende drie jaren ook rechtstreeks aan de Amerikaanse overheid rapporteren over zijn compliance inspanningen. Het U.S. Treasury Department zal toegang hebben tot alle gegevens van Binance om toezicht uit te oefenen. De internationale Binance exchange moet alle banden met de VS doorknippen en Binance.US zal verder gaan als een onafhankelijke exchange. Voorheen bleek toch dat CZ de lakens uitdeelde bij Binance.US en door klachten van ondermeer de SEC begon er al een grote schoonmaak, waarbij één derde van het personeel moest vertrekken.

De huidige schikking heeft nog geen betrekking op de klachten van de SEC, die mogelijk in de toekomst nog zullen volgen. Binance benadrukt wel dat ze geen geld van klanten hebben kwijtgespeeld en dat dit dus een volledig andere zaak is dan bijvoorbeeld FTX, waar fraude met klantengeld mee gemoeid was.

Richard Teng

De nieuwe CEO van Binance is Richard Teng, die voorheen hoofd van Regional Markets was bij Binance. Teng heeft drie decennia ervaring in financiële diensten en was ondermeer werkzaam bij de regulator van Singapore en Abu Dhabi. Hij wordt bekeken als de geschikte persoon om Binance te leiden en zal ervoor zorgen dat de exchange beter samenwerkt met regulatoren wereldwijd.

Dominante positie

Het nieuws over de schikking maakte weinig indruk op de klanten van Binance, die hun vertrouwen in de exchange blijken te behouden. Er was na het nieuws een uitvloei van zo'n 1 miljard dollar bij de crypto exchange, een fractie van de 67 miljard dollar die Binance beheert voor de klanten. Hierdoor zal Binance op het internationale vlak waarschijnlijk een dominante positie blijven bekleden onder de cryptocurrency exchanges.

In Nederland is Binance niet meer actief na een boete van toezichthouder DNB. Klanten werden doorverwezen naar Coinmerce, maar de kans is groot dat Binance zal terugkeren eens de MiCA regulering volledig is uitgerold. Een licentie in één land kan dan gebruikt worden om in heel Europa diensten aan te bieden.

Spot Bitcoin ETF

Nu de VS Binance in de tang heeft, vergroot volgens waarnemers de kans op een goedkeuring van een spot Bitcoin ETF. Dat komt omdat regulatoren nu een beter zicht hebben op de prijsvorming van bitcoin. Het is altijd een groot vraagteken geweest wat er juist bij Binance gebeurde, maar de VS heeft nu toegang tot alle systemen van Binance om toezicht uit te oefenen.

De meeste ETF aanvragers hebben Coinbase opgegeven als surveillance partner en nu Binance van het toneel verdwijnt zal Coinbase zijn positie ook kunnen versterken. Verder zal de schikking van Binance ook duidelijk maken aan andere exchanges dat ze moeten voldoen aan de wetten van de VS. De verwachting is dan ook dat er een betere naleving van de regels zal volgen. In een meer gereguleerde omgeving zullen institutionelen sneller overwegen om in bitcoin te investeren.

Lees hier meer over bitcoin kopen in Nederland met iDEAL.

Finst

Laatste artikels over Cryptocurrency


Bitvavo verlengt partnerschap met KNVB tot 2026

16 juni 2024

Bitvavo, Nederland's grootste crypto-exchange en trotse partner van de KNVB, heeft een innovatieve manier gevonden om fans te verbinden met het Nederlands Elftal.


Crypto.com krijgt miljoenenboete van DNB

14 maart 2024

Foris DAX MT Limited, de vennootschap boven Crypto.com, heeft een bestuurlijke boete van 2.850.000 euro gekregen van DNB.


Welke crypto exchanges zijn legaal in Nederland?

29 februari 2024

Je wil bitcoin of een andere cryptomunt kopen, maar welke crypto exchange kies je daar voor?


Kraken en Coinbase willen Nederland veroveren

18 februari 2024

Na Coinbase heeft ook Kraken een registratie bij de DNB gekregen.


Bitpanda trekt zich terug uit Nederland

30 januari 2024

Bitpanda, de grote Oostenrijkse beurs, gooit de handdoek in de ring in Nederland. Vanaf 1 februari 2024 zullen Nederlandse klanten afscheid moeten nemen van de diensten die Bitpanda aanbiedt.


Goedkeuring bitcoin ETF's was een sell the news event

22 januari 2024

Op 10 januari keurde de SEC de spot bitcoin ETF's goed, maar ondertussen staat de koers bijna 15 procent lager.


Zowel Bitvavo als Finst lanceren DCA functie

13 januari 2024

Zowel Bitvavo als Finst hebben onlangs de Dollar-Cost Averaging (DCA) functie geïntroduceerd, waarmee cryptocurrency-beleggers automatisch digitale munten kunnen kopen en hun investeringen over tijd kunnen spreiden.


Coinmerce haalt cryptoklanten van Bux binnen

18 december 2023

Nu Bux volledig in handen is gevallen van ABN Amro, worden de crypto activiteiten stopgezet. Klanten kunnen hun muntjes laten overzetten naar Coinmerce.


Wat doet een ETF goedkeuring met de bitcoin prijs?

10 december 2023

De bitcoin koers stijgt al een tijdje, ondermeer door speculatie op een nakende goedkeuring van bitcoin spot ETF's in Amerika.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl