Je bent hier: Home > Nieuws > Is beleggen iets voor mij?

Is beleggen iets voor mij?

Is beleggen iets voor mij?

28 januari 2018

Nu het geld op spaarrekeningen nauwelijks nog rente oplevert overwegen steeds meer mensen om te gaan beleggen.

Ze zien de koers van de AEX bijna dagelijks stijgen en horen van familie en vrienden die ook beleggen welke winsten er worden behaald. Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk en volgens sommigen is het zo makkelijk dat iedereen kan beleggen. Maar er zitten wel degelijk addertjes onder het gras.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is niet zoals bij een spaarrekening dat je je geld niet kunt verliezen. Als je aandelen koopt en de koers daalt ineens fors, dan bestaat de kans dat je deze aandelen met fors verlies moet verkopen. Als je dan geld hebt ingezet dat je eigenlijk niet kunt missen dan heb je jezelf flink in de nesten gewerkt. Gebruik voor beleggingen dan ook alleen geld dat je voor langere tijd kunt missen. Vaak is het zo dat een koersval van aandelen zich later weer herstelt. Het is dan zaak om je aandelen te houden en niet te verkopen op het moment dat de koers een stuk lager is.

Spreid het risico

Ga je beleggen dan is het aan te raden om het risico te spreiden. Als je aandelen koopt van maar één bedrijf en er gaat bij dit bedrijf iets mis dan heeft dat gevolgen voor je complete investering. Door aandelen te kopen van verschillende bedrijven spreid je het risico. Als de prijzen van de aandelen bij de ene onderneming stijgen en bij de andere dalen dan levert dat in veel gevallen toch nog een positief rendement op dat flink hoger ligt dan de rente op je spaarrekening.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Wil je succesvol beleggen dan is het zaak om je goed te informeren. Je hoeft echt niet dagelijks alle financiële berichten op het internet te lezen of de complete financiële katern van de krant uit te spitten. Maar het is wel aan te raden om de grote lijnen te volgen. Dit kan je helpen bij het maken van je keuze als je wilt gaan beleggen in aandelen. Je kunt je ook laten adviseren door mensen die al meer ervaring hebben met beleggen. Maar onthoud wel de slogan die geldt voor beleggen: In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.

Tenslotte is het nog belangrijk dat je met een goede broker werkt die voor jou de aan-en verkooptransacties uitvoert. Dat kan eventueel via je reguliere bank, maar er bestaan betere alternatieven die een groter aanbod hebben en bovendien veel goedkoper zijn. Voor je echt start met beleggen kan je dus beter brokers vergelijken.


Laatste artikels over Beleggen


Komt er een handelsoorlog tussen de VS, China en Europa?

18 maart 2019

Er wordt al een tijdje dreigende taal gesproken door de leiders van China en de VS. Beide landen willen hun eigen economie beschermen.
Lees meer


4 manieren om het kapitaal aan het werk te zetten

14 februari 2019

Wanneer je elke maand een bedrag overhoudt, kun je met onze tips om te sparen een leuk bedrag opzijzetten. Door maandelijks te sparen, kun je na verloop van tijd een leuke buffer opbouwen. Maar wat doe je met de buffer wanneer er meer dan genoeg kapitaal op de spaarrekening staat? Er zijn verschillende mogelijkheden die de moeite waard zijn.
Lees meer


Krijgen we een nieuwe financiële crisis?

21 november 2018

De afgelopen jaren heeft de economie een krachtig herstel laten zien na de diepe crisis waarin Europa en ook de rest van de wereld vanaf 2008 terecht kwam.
Lees meer


In welke cryptovaluta ga je investeren?

13 september 2018

Nederlanders zijn steeds vaker te vinden op de digitale geldmarkt. De verhalen over de sterke koersstijgingen en de lage drempel hebben ervoor gezorgd dat investeringen in cryptovaluta populair zijn.
Lees meer


Komt het nog goed met de bitcoin?

11 september 2018

De discussie over de bitcoin is in alle hevigheid losgebarsten toen de koersen begin dit jaar dramatisch daalden.
Lees meer
geld lenen kost geld