Je bent hier: Home > Nieuws > Is beleggen iets voor mij?

Is beleggen iets voor mij?

Is beleggen iets voor mij?

28 januari 2018 - door Redactie

Nu het geld op spaarrekeningen nauwelijks nog rente oplevert overwegen steeds meer mensen om te gaan beleggen.

Ze zien de koers van de AEX bijna dagelijks stijgen en horen van familie en vrienden die ook beleggen welke winsten er worden behaald. Het klinkt allemaal erg aantrekkelijk en volgens sommigen is het zo makkelijk dat iedereen kan beleggen. Maar er zitten wel degelijk addertjes onder het gras.

Beleg alleen met geld dat je kunt missen

Beleggen brengt risico’s met zich mee. Het is niet zoals bij een spaarrekening dat je je geld niet kunt verliezen. Als je aandelen koopt en de koers daalt ineens fors, dan bestaat de kans dat je deze aandelen met fors verlies moet verkopen. Als je dan geld hebt ingezet dat je eigenlijk niet kunt missen dan heb je jezelf flink in de nesten gewerkt. Gebruik voor beleggingen dan ook alleen geld dat je voor langere tijd kunt missen. Vaak is het zo dat een koersval van aandelen zich later weer herstelt. Het is dan zaak om je aandelen te houden en niet te verkopen op het moment dat de koers een stuk lager is.

Spreid het risico

Ga je beleggen dan is het aan te raden om het risico te spreiden. Als je aandelen koopt van maar één bedrijf en er gaat bij dit bedrijf iets mis dan heeft dat gevolgen voor je complete investering. Door aandelen te kopen van verschillende bedrijven spreid je het risico. Als de prijzen van de aandelen bij de ene onderneming stijgen en bij de andere dalen dan levert dat in veel gevallen toch nog een positief rendement op dat flink hoger ligt dan de rente op je spaarrekening.

Zorg dat je goed geïnformeerd bent

Wil je succesvol beleggen dan is het zaak om je goed te informeren. Je hoeft echt niet dagelijks alle financiële berichten op het internet te lezen of de complete financiële katern van de krant uit te spitten. Maar het is wel aan te raden om de grote lijnen te volgen. Dit kan je helpen bij het maken van je keuze als je wilt gaan beleggen in aandelen. Je kunt je ook laten adviseren door mensen die al meer ervaring hebben met beleggen. Maar onthoud wel de slogan die geldt voor beleggen: In het verleden behaalde resultaten zijn geen garantie voor de toekomst.

Tenslotte is het nog belangrijk dat je met een goede broker werkt die voor jou de aan-en verkooptransacties uitvoert. Dat kan eventueel via je reguliere bank, maar er bestaan betere alternatieven die een groter aanbod hebben en bovendien veel goedkoper zijn. Voor je echt start met beleggen kan je dus beter brokers vergelijken.

Finst

Laatste artikels over Beleggen


Opkomst van deepfakes: een groeiend gevaar voor oplichting

18 januari 2024

Diepgaande nepvideo's, ook wel bekend als deepfakes, vormen een toenemende bedreiging voor online oplichting.


ABN Amro koopt beleggingsapp Bux

14 december 2023

De hippe beleggingsapp Bux, die zo'n half miljoen jonge klanten telt, zat in woelig vaarwater en wordt nu ondergebracht bij ABN Amro.


Jongeren beleggen om woning te kunnen kopen

24 november 2023

Uit een onderzoek van MeDirect blijkt dat zowat de helft van de jongeren geld wil beleggen om in de toekomst een woning te kunnen kopen.


Neobroker Bux moet herstructureren

16 oktober 2023

Bux boekte ook vorig jaar weer flinke verliezen en voert nu een stevige reorganisatie door.


Ontketent chipontwerper ARM nieuwe reeks beursintroducties?

14 september 2023

Vanaf vandaag noteert de Britse chipontwerper ARM op de Amerikaanse Nasdaq beurs. Een succesvolle beursgang is mogelijk het startschot voor meer IPO's.


Beleggen voor millennials: tips voor jonge beleggers

24 augustus 2023

Als je denkt aan beleggen denk je misschien aan oudere mensen die al een stevig vermogen hebben opgebouwd...


Meer vraag naar goud door inflatie

11 juli 2023

Het aantal transacties met goud steeg in het eerste half jaar met 17%. Dat blijkt uit cijfers van het Goudwisselkantoor.


De Nederlandsche Bank verhuist goud naar Zeist

16 mei 2023

De DNB heeft in de voorbije weken voor 10,4 miljard euro aan goud verhuisd naar een nieuwe kluis in Zeist.


Veel vrouwen durven niet beleggen

08 mei 2023

Uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat zo'n vier op de tien vrouwen te weinig vertrouwen in zichzelf heeft om te beginnen met beleggen.geld lenen kost geld

Advertentie

Finst

Populair op Financeinfo.nl